Sa nu ne uitam istoria! SMV Ploiesti inaugureaza, la Rezina (R. Moldova) bustul lui Constantin Stere

Publicat in Eveniment 13 Octombrie 2020 486 ori
Google+ WhatsApp
Sa nu ne uitam istoria! SMV Ploiesti inaugureaza, la Rezina (R. Moldova) bustul lui Constantin Stere
Sa nu ne uitam istoria! SMV Ploiesti inaugureaza, la Rezina (R. Moldova) bustul lui Constantin Stere

Un nou proiect al SMV Ploiesti, dedicat marilor oameni politici si de cultura ai neamului romanesc, se lanseaza miercuri, 14 octombrie 2020, la Rezina, in Republica Moldova.

Este vorba despre amplasarea bustului lui Constantin Stere pe malul Nistrului, in resedinta raionului Rezina. Bustul a fost montat pe soclu, iar sustinatorii actiunii culturale sunt AESPN, primaria Rezina, Fundatia Monumentum si Societatea Cultural-Istorica "Mihai Viteazul" Ploiesti.

"Rezina, resedinta raionului cu acelasi nume, este un oras pe malul Nistrului, la 98 km Nord-Est de Chisinau, atestat documentar din 1495 printr-un document din vremea lui Stefan cel Mare si Sfant iar istoric cu asezari ale dacilor inca din timpul reginei Tomiris -sec VI i.e.n.

Orasul are o populatie de peste 11.000 locuitori, din care 81,8% s-au declarat romani/moldoveni la recensamantul din 2014. Cea mai mare fabrica de ciment a Moldovei, parte a grupului Lafarge -Romania se afla in acest oras.

Bustul lui Constantin Stere este al 3-lea monument realizat in perioada Centenarului, dupa cel al lui Ferdinand, repus in locul celui demolat in 1940 si al eroilor romani cazuti pentru patrie.

Bustul, realizat in bronz de sculptorul basarabean Viaceslav Jiglitchi, este rodul cooperarii in cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru cu primaria si consiliul local Rezina, Fundatia "Monumentum" din Chisinau si SMV Ploiesti.

Valoarea lucrarilor de aproximativ 5000 Euro a fost asigurata de AESPN in proportie de 95% si de partenerii din Moldova 5%.

Bustul, in greutate de 100kg bronz turnat, este asezat pe un soclu confectionat prin fasonare din celebra piatra de Cosauti-Soroca. Inaugurarea este prevazuta pentru 14.10.2020, orele 12, de ziua hramului localitatii. Vor fi inmanate 6 plachete dedicate evenimentului de catre AESPN si SMV Ploiesti.", a declarat Mircea Cosma, presedintele SMV Ploiesti.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.