Tratatul de la Trianon la Centenar - Importanti oameni politici, prezenti la evenimentul organizat de SMV Ploiesti pe Aleea Fauritorilor Unirii din Parcul Bucov

Publicat in Eveniment 04 Iunie 2020 Actualizat: 04 Iunie 2020 966 ori
Google+ WhatsApp
Tratatul de la Trianon la Centenar - Importanti oameni politici, prezenti la evenimentul organizat de SMV Ploiesti pe Aleea Fauritorilor Unirii din Parcul Bucov

Politicieni, istorici si oameni de cultura au fost prezenti, astazi, la aniversarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, eveniment organizat la initiativa si cu sprijinul Societatii Cultural-Istorice "Mihai Viteazul" Ploiesti in Parcul "Constantin Stere".

Astfel, senatorii Titus Corlatean si Serban Nicolae, deputatul Laura Fulgeanu-Moagher, dar si fostul premier Adrian Nastase, presedintele SMV Ploiesti, Mircea Cosma s-au alaturat consilierilor locali si judeteni care au ales sa marcheze asa cum se cuvine marea victorie a diplomatiei romanesti de la 4 iunie 1920.

Evenimente similare au avut loc si in alte localitati din Prahova, cum ar fi in comuna Adunati sau la Lipanesti, dar si in orase mari din tara si strainatate. (vezi foto in galeria de mai sus).

Informatii de background:

Pe 4 iunie, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, document încheiat între România, alături de alte 16 state aliate, ca puteri învingătoareîn Primul Război Mondial, și Ungaria ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar și putere învinsă. Documentul a fost semnat în Palatul Marele Trianon, de la Versailles (Franța), și a stabilit noile granițe statale ale Ungariei la sfârșitul primei conflagrații mondiale.

A fost recunoscută, astfel, între altele, reîntregirea teritorială și națională a României prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Tratatul consfințea includerea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în teritoriul României. Se prevede aceasta în art. 45 al documentului:
„Ungaria renunță (…) în favoarea României la toate drepturile și titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii austro-ungare situate dincolo de frontierele Ungariei.”
De asemenea, tratatul consfințea existența unui stat maghiar independent, dar nu în frontierele pe care le doreau maghiarii încă din 1848.
De aceea, în mentalul colectiv ungar Tratatul de la Trianon avea să devină o catastrofă pentru națiunea maghiară, motiv pentru care an de an la 4 iunie este marcată Ziua Solidarității (Coeziunii) Naționale. Frontierele Ungariei cu statele vecine, stabilite conform tratatului, au fost delimitate în anii următori. Ungaria redevenea independentă după patru secole de la dezastrul de la Mohacs (29 august 1526 – înfrângerea ei de către Imperiul Otoman și împărțirea Ungariei între acest imperiu și Casa de Habsburg din Austria).Regatul Ungariei, stat rezultatîn urma Primului Război Mondial, a urmărit revizuirea fie și parțială a Tratatului de la Trianon, aliniindu-se cu statele revizioniste, Germania și Italia.
Referindu-se la Unirea din 1918 din România, consolidată chiar de tratatul de la Trianon, istoricul Nicolae Iorga scria: „Omagiul nostru trebuie să se îndrepte către toți românii, de la cel mai înalt grad militar și politic, până la ultimul țăran îmbrăcat în haine militare. Toți românii contribuiseră la acel triumf, însă România a avut o generație excepțională de elite care au făcut posibil triumful. Cei doi suverani, Ferdinand I și Maria, cu siguranță trebuie puși în fruntea listei generației de la 1918”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.