De astăzi, ajutorul de deces a fost majorat la 5.429 de lei. În ce condiții se acordă sprijinul financiar

Publicat in Eveniment 09 Ianuarie 2020 508 ori
Google+ WhatsApp
De astăzi, ajutorul de deces a fost majorat la 5.429 de lei. În ce condiții se acordă sprijinul financiar
De astăzi, ajutorul de deces a fost majorat la 5.429 de lei. În ce condiții se acordă sprijinul financiar

Casa Județeană de Pensii Prahova a anunțat că de joi, 9 ianuarie, intră în vigoare noul cuantum al ajutorului de deces, de 5.429 de lei. Totodată, ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie este în cuantum de 2.715 lei, mai precizează sursa citată. Acesta din urmă se acordă în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

"Noile cuantumuri ale ajutorului de deces se aplică doar în cazul persoanelor decedate începând din data de 9 ianuarie 2020", au menționat reprezentanții CJP Prahova.

Anterior, ajutorul de deces fusese majorate în ianuarie 2018, la 4.162 de lei în cazul decesului pensionarului sau asiguratului, respectiv 2.081 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Conform legii, în sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului. "În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz: a) soţul supravieţuitor; b) copilul; c) părintele; d) tutorele; e) curatorul; f) oricare altă persoană. Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens", informează site-ul Casei Județene de Pensii Prahova.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, "în înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:

a) soţul/sotia;

b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, daca îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;

c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.

În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă  şi data ivirii acesteia".

sursa: www.telegrama.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office