Pericol pe râul Teleajen! Zidul fostului depozit de deșeuri este la un pas de prăbușire

Publicat in Eveniment 20 Septembrie 2019 910 ori
Google+ WhatsApp
Pericol pe râul Teleajen! Zidul fostului depozit de deșeuri este la un pas de prăbușire
Pericol pe râul Teleajen! Zidul fostului depozit de deșeuri este la un pas de prăbușire

Primăria Ploiești caută să contracteze o firmă care să întocmească documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru consolidarea zidului de sprijin al fostului depozit de deșeuri Teleajen.

Municipalitatea a lansat, în această săptămână, un anunț de achiziție, anunțând că are alocat un buget de 32.500 de lei, fără TVA. "În urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă s-au semnalat debite mai mari ale râului Teleajen. Acest fapt a afectat zidul de sprijin, realizat din gabioane, ce protejează fostul depozit de deșeuri municipale Teleajen, ecologizat prin proiectul Sistem de Management Integrat a deșeurilor în județul Prahova, realizat de către Consiliul Județean Prahova", se arată în documentele care însoțesc anunțul privind lansarea procedurii de achiziție.

În cadrul proiectului la care fac referire autoritățile locale, au fost realizate lucrări de protecție pe malul drept al cursului râului Teleajen, pe o lungime de 350 de metri,  înălțimea totală a digului fiind de 6,5 metri în zona depozitului, pentru împiedicarea potențialului pericol de poluare cu deșeuri a râului.

"Conform Hotărârii nr. 1 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Ploiești s-a constatat că  există stare generatoare de situații de urgență ca urmare a distrugerii parțiale a zidului de protecție. În data de 26.06.2019, comisia numită prin Ordinul Prefectului s-a deplasat pe teren și a constatat că zidul de sprijin este afectat și necesită lucrări urgente de consolidare", se mai arată în caietul de sarcini.

Potrivit raportului întocmit pe această temă, digul de gabioane a fost distrus pe o lungime de 50 de metri, salteaua de gabioane a fost distrusă pe o lungime de aproximativ 450 de metri, drumul de acces balastat prezintă crăpături severe pe o lungime de aproximativ 100 de metri, cu adâncimi variabile 1-3 m și lățimi de 10-20 cm, care pot duce la prăbușirea zidului de gabioane, implicit  taluzurilor înierbate ale rampei și poluarea ireversibilă a râului Teleajen. În aceste condiții, pentru punerea în siguranță a lucrărilor realizate în cadrul proiectului și eliminarea cauzelor care au condus la apariția degradărilor vor fi necesare lucrări specifice inclusiv pentru refacerea digului de protecție, refacerea saltelei de gabioane, refacerea drumului tehnologic.

În luna iunie, ca urmare a problemelor înregistrate în zonă după precipitaţiile abundente de acum câteva luni, autoritățile locale au hotărât, ca măsură de urgență, deviere cursului de apă.

Fosta groapă de gunoi a Ploieştiului a trecut, acum câţiva ani, printr-un amplu proiect european de ecologizare, derulat de Consiliul Judeţean Prahova, în cadrul master-planului de gestionare a deşeurilor. Atunci au fost făcute şi lucrări pe latura dinspre Teleajen, atât pentru consolidarea terenului, cât şi pentru prevenirea unor eventuale alunecări a pământului, cu tot cu gunoaie, înspre cursul de apă.

sursa: www.telegrama.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office