ADMITERE LICEU | Ministrul Educației a modificat calendarul. Probele de aptitudini - amânate cu o lună, oferta liceelor - anunțată abia pe 30 mai

Publicat in Eveniment 14 Mai 2019 291 ori
Google+ WhatsApp
ADMITERE LICEU | Ministrul Educației a modificat calendarul. Probele de aptitudini - amânate cu o lună, oferta liceelor - anunțată abia pe 30 mai
ADMITERE LICEU | Ministrul Educației a modificat calendarul. Probele de aptitudini - amânate cu o lună, oferta liceelor - anunțată abia pe 30 mai

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis, luni, un ordin prin care amână probele de aptitudini care trebuie susținute, în cadrul admiterii la liceu, de elevii interesați să intre la clase cu predare intensivă a unei limbi străine sau cele vocaționale (profil sportiv, pedagogic etc).

Schimbările au apărut exact în ziua în care, conform vechiului calendar, ar fi început înscrierea în vederea susținerii acestor testări (programate pentru 13-14 mai). Probele propriu-zise erau planificate pentru perioada 15-17 mai.

Potrivit noului calendar, înscrierile se vor face pe 5 și 6 iunie, iar probele vor fi organizate pe 10-12 iunie. Documentul face mențiunea că la acestea participă "numai candidații promovați", mai precis cei cu situația școlară încheiată, având în vedere că, la clasa a VIII-a, cursurile se vor încheia încă de pe 7 iunie.

Anunțul privind modificarea, făcut practic în timpul înscrierilor și cu mai puțin de 48 de ore înainte de starul probelor de aptitudini, a stârnit revolta celor implicați în admitere.

NOUL CALENDAR AL ADMITERII la LICEU 2019

“Nu se poate să se comporte așa. Ori suntem parteneri, ori nu. Avem comisie de dialog social. De ce nu a venit cu această propunere acolo, pentru a fi discutată de către toți partenerii?”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, pentru edupedu.ro. Acesta spune că părinții au fost deja puși pe drumuri, pentru a-și înscrie copiii.

Aceasta este a doua decizie majoră cu privire la admiterea la liceu, luată în ultimele săptămâni, după ce Ministerul Educației a hotărât și reducerea masivă a numărului de locuri pentru clasele a IX-a, în anul școlar 2019 -2020. 

"Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte", a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, pentru edupedu.ro. Acesta spune că  modificările din noul ordin amână până la 30 mai și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

La Ploiești a început, de luni, Bursa de valori educaționale, în care, teoretic, liceele ar trebui să-și prezinte oferta pentru admiterea din acest an.

Noul calendar stabilește, însă, că anunțul oficial privind cifra de școlarizare va fi făcut abia pe 30 mai, iar borșurile cu informații vor ajunge la elevi tot cam atunci.

sursa: www.telegrama.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office