Au inceput controale ITM Prahova la instalațiile de îmbuteliere a gazului petrol lichefiat-G.P.L.

Publicat in Eveniment 12 Martie 2019 393 ori
Google+ WhatsApp
Au inceput controale ITM Prahova la instalațiile de îmbuteliere a gazului petrol lichefiat-G.P.L.
Au inceput controale ITM Prahova la instalațiile de îmbuteliere a gazului petrol lichefiat-G.P.L.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova desfăşoară în luna martie 2019 acţiunea de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în stații de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat. Acţiunile de control se vor efectua în toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care deţin instalaţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat. Deşi exploziile şi incendiile nu constituie cauzele cele mai frecvente ale accidentelor de muncă, consecinţele acestora sunt dramatice în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti şi prejudiciile economice. Gazul petrolier lichefiat este clasificat ca periculos în conformitate cu Regulamentul 1272/2008 (CLP), fiind un gaz extrem de inflamabil, aflat sub presiune, care poate forma împreună cu aerul amestecuri explozive.

Pentru ca angajaţii şi angajatorii să lucreze în condiții de maximă siguranță, inspectorii de muncă vor verifica îndeplinirea următoarelor aspecte:

-      Obligaţia angajatorilor de a evalua riscurile specifice de accidentare şi îmbolnăvire profesională, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive, şi anume: probabilitatea producerii şi persistenţei atmosferelor potenţial explozive; probabilitatea prezenţei şi activării surselor de aprindere şi a declanşării incendiului; utilajele, substanţele folosite, procesele şi posibilele lor interacţiuni.

-      Stabilirea, în baza evaluării riscurilor, a măsurilor tehnice, organizatorice şi de altă natură, inclusiv pentru zonele cu risc ridicat şi specific. Angajatorii au obligația să asigure o instruire adecvată a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii, cu privire la protecţia împotriva exploziilor; de asemenea, vor asigura echipamentul individual de protecţie, din materiale care nu produc descărcări electrostatice, ce pot aprinde atmosferele explozive.

-      Verificarea periodică a echipamentelor de muncă, inclusiv instalaţiile care funcţionează în mediu potenţial exploziv, conform reglementărilor legale în vigoare. Activitatea de umplere a buteliilor se efectuează numai de către persoane juridice autorizate pentru această activitate. Supravegherea tehnică la umplerea buteliilor, compusă din triere, umplere şi verificare, trebuie realizată numai de către personalul autorizat de către ISCIR, ca "îmbuteliator fluide sub presiune". La buteliile fără gardă de protecţie, manipulate manual, este obligatorie montarea prin înfiletare a capacului de protecţie. Trebuie realizată semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă, în mod special semnalizarea locurilor unde pot apărea atmosfere explozive. Transportul buteliilor se va efectua numai cu mijloace de transport construite şi echipate în conformitate cu reglementările legale privind transportul mărfurilor periculoase, respectându-se prevederile ADR/RID.

Obiectivele acţiunii sunt:

-      Stabilirea măsurilor care se impun, ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători, a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă şi posturile de lucru;

-      Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătaţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în instalaţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office