Scrisoarea cititorului/ "Aberatia secolului continua! Am primit instiintare de plata de la ANAF pentru CASS din 2014!!!"

Publicat in Eveniment 06 Martie 2019 Actualizat: 06 Martie 2019 734 ori
Google+ WhatsApp
Scrisoarea cititorului/ "Aberatia secolului continua! Am primit instiintare de plata de la ANAF pentru CASS din 2014!!!"
Scrisoarea cititorului/ "Aberatia secolului continua! Am primit instiintare de plata de la ANAF pentru CASS din 2014!!!"

ANAF a inceput sa trimita notificari de plata contribuabililor pentru contributiile CASS datorate in...2014! Asa cum s-a intamplat si anul trecut pentru 2013, in 2017 pentru 2012 etc. Adica, fix dupa 5 ani, fix inainte sa se prescrie "datoria" contribuabilului.

Un astfel de caz ne-a fost semnalat astazi la redactie de catre un ploiestean care nu doar ca nu a beneficiat niciodata de asigurarea de sanatate, dar sustine ca si-a radiat PFA-ul in urma cu 3 ani! Aberatia pe care ANAF o impune in ultimii ani, aceea de a solicita romanilor contributiile dupa 5 ani de zile, este taxata in termeni duri si de avocati. Acestia sustin ca ANAF savarseste un abuz, incalca legea si nu da dreptul contribuabilului de a-si deduce CASS-ul din impozit, asa cum prevede legea.

Iata mesajul cititorului nostru:

Buna ziua, am avut un PFA in 2012, pe care l-am radiat in 2016. La radiere, esti obligat sa achiti toate taxele, impozitele, contributiile pe care le datorezi, altfel nu poti inchide PFA-ul. Sau, cel putin, asa am crezut! Oricum, ca sa fiu sigur, am intrebat la ANAF daca figurez cu 0 datorii de orice fel si mi s-a raspuns afirmativ. Din pacate, nu avem posibilitatea sa cerem o declaratie pe propria raspundere de la angajatii ANAF, care sa ramana drept dovada pentru stingerea datoriilor. Revin la zi cu situatia: de cand am inchis PFA-ul am tot primit instiintari de plata pentru CASS, CAS, impozite ramase neplatite (?!) etc. Una dintre instiintari a venit astazi: am de plata CASS 2000 de lei pentru veniturile obtinute in anul 2014!!! Acum 5 ani! Poate ca pe statul roman nu-l intereseaza ca nu am fost nici macar o data in viata la spital de stat, nu am beneficiat de servicii medicale de urgenta, dar poate il intereseaza faptul ca eu nu mai pot deduce aceasta suma din impozitul pe venit, asa cum prevede legea. De ce nu s-au emis obligatiile de plata pentru 2014 in 2015? De ce dupa 5 ani aflu ca am datorii la ANAF? Va spun eu de ce si o spun si avocatii: pentru a nu mai putea deduce acesti bani din impozitul pe venit! Mi se pare strigator la cer sa jecmanesti omul in halul asta, tu, statul roman, cand scopul tau e sa protejezi si sa sprijini cetatenii si micile afaceri!!! Voi merge in instanta si va promit ca voi organiza si un protest in fata sediului ANAF, unde voi chema sute de alti contribuabili aflati in situatia mea. Multumesc!", este mesajul ploiesteanului.

Ce spune legea, ce spun avocatii

„Fiscul român nu numai că şi-a încălcat rolul activ şi obligaţia de informare a contribuabilului, dar a fost şi de o crasă incompetenţă şi de o rară rea-credinţă, lăsând aceste sume, ignorate de contribuabil, să se acumuleze pentru a fi “impozitate” dintr-un singur foc, urmând a fi achitate în termen de 60 de zile de la comunicarea dispoziţiei de impunere, cu consecinţa probabilă a falimentului asiguratului (faliment care implică şi salariaţii săi, care vor rămâne pe drumuri, vulnerabili la executările silite ale băncilor la care au făcut credite în considerarea jobului la aceşti independenţi, viitori faliţi”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Este în curs de derulare procesul de impunere cu CASS şi de executare silită a persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi din profesii liberale. Vorbim de circa 400 de mii de persoane – avocaţi, desigur, practicieni în insolvenţă, executori, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţi, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi, ziarişti freelanceri - pe scurt, cam tot ceea ce înseamnă coloana vertebrală a societăţii, clasa de mijloc. La care trebuie adăugaţi încă cca 600 de mii de salariaţi care au loc de muncă la aceşti independenţi, în curând falimentaţi de stat.

Din 2013 până în prezent, fiscul român nu a făcut minimul efort de a calcula sumele anuale finale pe care persoanele care realizează venituri din activităţi independente le datorează cu titlu de contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Începând din 2012, după înţeleapta idee a dlui Ponta, CASS a trecut în gestiunea Fiscului. De atunci încolo, odată cu impozitul pe venit, am primit toţi şi “impunerea” cu cass, pe acelaşi formular.

Dacă, în privinţa impozitului pe venit, modul de declarare şi de regularizare a devenit destul de notoriu (se declară, la început de an, un buget estimat de venituri şi cheltuieli, pe baza căruia se calculează un impozit provizoriu, iar la finalul anului fiscal se depune o declaraţie finală de venituri brute, pe baza căreia se emite decizia de impunere finală), în privinţa cass nu s-a putut face niciodată regularizarea, întrucât competenţii de la fisc şi de la casele publice de asigurări de sănătate nu au reuşit să transfere bazele de date cu asiguraţii de la casele de sănătate la fisc.

În orice caz, niciodată integral şi corect, aşa cum ne-a arătat chiar CJUE în cauza „Bara contra României”. Pentru că se apropie finalul termenului de prescripţie, competenţii de la fisc au început, încă din decembrie anul trecut, să trimită decizii de impunere conţinând sumele de plată cu titlu de regularizări ale cass pe anii 2013-2017.

Nu sunt deloc convins că bazele de date, documentele şi informaţiile necesare au fost complete şi corecte (s-a văzut asta în 2016, când ANAF-ul dlor Doros şi Ciolos au emis o listă a ruşinii cu cetăţeni certaţi cu fiscul, care s-a dovedit plină de oribile greşeli şi jenante inadveretente).

Ce este mai important, însă, rezultă din următoarele :

  • CASS este o contribuție, şi nu un impozit sau o taxă, ceea ce înseamnă că nu poate, legal şi constituţional, să fie confundată cu impozitul şi să figureze pe aceeaşi dispoziţie de plată a obligaţiilor bugetare ca şi impozitul; cass nu este nici impozit, nici taxă, întrucât presupune o contraprestaţie echivalentă sistemului public de sănătate, în schimbul plăţii sale de către asigurat; cei care sunt scutiţi de cass primesc de la sistemul public serviciile de sănătate (inclusiv medicamente gratuite sau compensate) în baza principiului solidarităţii, dar nici acest aspect nu transformă contribuţia noastră în impozit sau taxă, întrucât refuzul plăţii cass nu se sancţionează doar cu executarea silită şi cu penalităţile, ca în cazul impozitelor şi taxelor, ci şi cu refuzul prestaţiilor de asigurări de sănătate, exact ca în cazul asigurărilor de bunuri;

  • Fiscul ar fi putut face aceste regularizări imediat, începând din 2013, întrucât veniturile persoanelor vizate, în considerarea cărora se calculează cass, sunt precis determinate la finalul anului fiscal; nefăcând minimul efort de efectua regularizarea cass după aceleaşi principii ca şi la regularizarea impozitului pe venit, fiscul român nu numai că şi-a încălcat rolul activ şi obligaţia de informare a contribuabilului, dar a fost şi de o crasă incompetenţă şi de o rară rea-credinţă, lăsând aceste sume, ignorate de contribuabil, să se acumuleze pentru a fi “impozitate” dintr-un singur foc, urmând a fi achitate în termen de 60 de zile de la comunicarea dispoziţiei de impunere, cu consecinţa probabilă a falimentului asiguratului (faliment care implică şi salariaţii săi, care vor rămâne pe drumuri, vulnerabili la executările silite ale băncilor la care au făcut credite în considerarea jobului la aceşti independenţi, viitori faliţi);

  • Cel mai important aspect al relei-credinte şi al crasei incompetente a fiscului român este, însă, potenţialul ridicat de răpire a dreptului asiguratului de a trece cass în categoria cheltuielilor deductibile, care reduc impozitul pe venit (*art 75 din Codul fiscal, care dispunea ca deductibilitatea cass se acordă de către Fisc la momentul emiterii Deciziei de regularizare a sănătăţii, a fost abrogat, de unde posibila concluzie că această cheltuială nu ar mai fi deductibilă, ceea ce ar fi un dezastru).

  • Deciziile de “impunere” au început să fie emise din decembrie anul trecut, imediat după ce, în 2017, legiuitorul a decis ca CASS să nu mai fie integral deductibil din punctul de vedere al veniturilor impozabile; dacă deciziile de “impunere” cu CASS regularizat ar fi fost emise la timp, încă din anul 2013, atunci asiguratul ar fi avut dreptul care i se cuvine, de a trece aceste contribuţii la cheltuieli deductibile; fiind emise decizii de “impunere” după 2017, dreptul de deducere nu mai există; în acest fel, indirect, CASS a fost transformat într-un impozit, ceea ce este contrar legii şi chiar Constituţiei; în plus, indirect, se probează ceea ce eu am susţinut încă din 2014, că acest CASS este, de fapt, un impozit mascat, lucru negat vehement de fisc şi ignorat cu graţie de instanţele de contencios administrativ, în special de Curtea de apel Bucureşti (...) de ce nu există nicun protest, nici măcar judiciar, al celor care sunt atât de amical şi de elegant trataţi de fiscul român, acelaşi care uită, de regulă, să pretindă venituri publice de la corporaţiile care practică “optimizarea” fiscală şi de la companiile de stat evazioniste?”

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.