380 de ani de la oficierea primei slujbe in Biserica Domneasca din Ploiesti

Publicat in Eveniment 04 Martie 2019 500 ori
Google+ WhatsApp
380 de ani de la oficierea primei slujbe in Biserica Domneasca din Ploiesti
380 de ani de la oficierea primei slujbe in Biserica Domneasca din Ploiesti

Cel mai cunoscut lăcaș de cult din municipiul Ploiești – Biserica Domnească – va împlini anul acesta onorabila vârstă de 380 de ani!

 

 

Au trecut aproape patru secole de când Matei Basarab, domnitor al Țării Românești, a hotărât ca – pe tărâmurile de lângă locul în care a repurtat o victorie împotriva voievodului Vasile Lupu, cu sprijinul localnicilor – să se ridice o biserică drept mulțumire pentru ajutorul venit din partea oamenilor locului.Pe 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel, biserica ctitorită de Matei Basarab va fi în mare sărbătoare, pentru că, așa cum a anunțat credincioșii preotul paroh Ioan Augustin Pârlea, la final de iunie 2019, se vor împlini 380 de ani de la prima slujbă oficiată în acest lăcaș de cult din municipiu, în cel mai vechi monument de arhitectură religioasă din municipiul Ploiești.
De-a lungul timpului, bisericuța ridicată în 1639 a suferit multe modificări, pentru că a trecut prin vremuri de război, prin cutremure, dar și prin alte perioade mai dificile, așa cum s-a întâmplat în urma unui incendiu care a mistuit acoperișul lăcașului de cult, la mijlocul anilor 80 ai secolului XX.
Biserica a trecut și prin perioade de renovări și refacere a picturilor interioare și exterioare, fiind în prezent unul dintre locurile de închinăciune preferate de ploieșteni, datorită încărcăturii sale istorice și religioase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: ziarulprahova.ro

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.