Controale ITM in Prahova: A plouat cu amenzi, in luna decembrie

Publicat in Eveniment 11 Ianuarie 2019 447 ori
Google+ WhatsApp
Controale ITM in Prahova: A plouat cu amenzi, in luna decembrie
Controale ITM in Prahova: A plouat cu amenzi, in luna decembrie

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în luna decembrie 2018, acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 210.500 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 211 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 192.500 lei. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 97 de controale şi 62 de angajatori au fost sancţionaţi contravenţional. S-au aplicat amenzi în valoare de 18.000 de lei. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 12 evenimente, în urma cercetărilor urmând să se stabilească caracterul acestora, respectiv accidente de muncă sau accidente în afara muncii.

Având în vedere cele mai recente acte normative, cu impact în domeniul muncii, aplicabile începând cu 1 ianuarie 2019, INSPECȚIA MUNCII face următoarele precizări:

Avertizăm agenții economici că transmiterea în Revisal a modificărilor contractelor individuale de muncă, survenite în urma majorării salariului minim brut pe ţară garantat în plată, trebuie făcută în termen de 20 de zile lucrătoare, calculate începând cu 1 ianuarie 2019.

În ceea ce privește măsura stabilirii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în domeniul construcțiilor, la suma de 3.000 de lei, considerăm că aceasta va diminua considerabil   fenomenul   muncii   subdeclarate   (neevidențierea,   în documentele contabile, a unei părți din salariul acordat), care are incidență mare în acest sector de activitate și este un fenomen cu efecte negative atât asupra lucrătorilor cât și asupra mediului de afaceri, prin concurența neloială practicată. Această măsură se aplică tuturor salariaților încadrați la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții.

De asemenea, restrângerea domeniilor de activitate în care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, sivicultură, cu excepţia exploatări forestiere, pescuit şi acvacultură, dă posibilitatea lucrătorilor care erau folosiți înainte ca zilieri să beneficieze de contracte individuale de muncă, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, în calitate de salariați.

Beneficiarul care va utiliza o persoană ca zilier pentru o perioadă mai mare de 25 de zile calendaristice succesive trebuie să încheie cu aceasta contract individual de muncă pe perioadă determinată.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office