Lista caselor și terenurilor neîngrijite din Ploiești care vor fi SUPRAIMPOZITATE

Publicat in Eveniment 07 Ianuarie 2019 1449 ori
Google+ WhatsApp
Lista caselor și terenurilor neîngrijite din Ploiești care vor fi SUPRAIMPOZITATE
Lista caselor și terenurilor neîngrijite din Ploiești care vor fi SUPRAIMPOZITATE

De la începutul acestui an, 35 de proprietari de case şi terenuri din Ploieşti vor fi nevoiţi să achite impozite majorate cu până la 500%. Măsura a fost dispusă de autorităţi ca o formă de pedeapsă pentru cei care au abandonat aceste proprietăţi şi vizează inclusiv fosta Casă a Căsătoriilor.

Cine nu îşi îngrijeşte bunurile va fi nevoit să plătească impozite mai mari. Este măsura gândită de autorităţile ploieştene, în contextul existenţei a numeroase case şi terenuri private abandonate de proprietari, ajunse într-un avansat stadiu de degradare şi care, dincolo de elementul estetic, au ajuns să reprezinte adevărate focare de infecţie, pericole pentru trecători sau spaţii propice de răspândire a unor buruieni puternic alergogene precum ambrozia. Măsura fusese stabilită, de principiu, încă din toamna lui 2015, de Consiliul Local Ploieşti, apoi modificată doi ani mai târziu. În baza acestei ultime hotărâri, venită în 2017, o echipă mixtă a început verificările pe teren, a notificat proprietarii, iar după câteva luni în care a aşteptat ca aceştia să intervină, la finele anului trecut a transmis propunerile pentru supraimpozitare. Hotărârea adoptată de Consiliul Local, forul legislativ al Ploieştiului, prevede majorări între 200% şi 500% ale impozitelor pe 2019, în cazul a 35 de proprietăţi neglijate.


În documentaţie se mai precizează că, la finalul primei serii de verificări, administraţia locală a notificat proprietarii şi le-a pus în vedere să remedieze, într-un termen de câteva luni, problemele constatate, acesta fiind şi motivul pentru care supraimpozitarea, aprobată de principiu la finalul lui 2017, se va aplica propriu-zis abia din 2019.
Sunt situaţii în care, pentru acelaşi proprietar, această majorare se va aplica atât la impozitul pe teren, cât şi la cel pe clădire, acolo unde comisia a constatat nereguli la ambele categorii de bunuri.

Lista celor 35 de case sau terenuri a fost aprobată de consilierii locali după ce, iniţial, aceştia primiseră 32 de proiecte de hotărâre pentru fiecare proprietate în parte, care propuneau majorarea impozitelor locale cu 200% în 7 cazuri, cu 250% în două cazuri, cu 300% în 6 cazuri, cu 400% pentru o singură clădire şi cu 500% în 16 cazuri.

Printre imobilele incluse în lista de 35 apare şi fosta Casă a Căsătoriilor, situată pe Bulevardul Independenţei, în vecinătatea Muzeului Ceasului. Din cauza problemelor apărute, imobilul, considerat în continuare printre clădirile-simbol ale oraşului, va avea în acest an un impozit mai mare cu 300%.

Aici, echipa mixtă a făcut o verificare în luna iunie a lui 2018 şi, pe baza regulamentului din anul anterior, a bifat două nereguli, una legată de degradări ale tencuielii şi zugrăveală exfoliată şi una, mai gravă conform punctajului, care vizează elemente lipsă pe suprafeţe mai mari (colţuri de clădire, soclu). A rezultat un punctaj de 15, ceea ce a încadrat clădirea în clasa de supraimpozitare cu 300%. În cazul terenului aferent, în schimb, nu e trecută nicio măsură în hotărârea de Consiliu. În document se mai arată că proprietarul clădirii, o agenţie imobiliară, a fost notificat de Primărie şi a primit termen până la finalul lunii noiembrie pentru remedierea neregulilor constatate, lucru care nu s-a întâmplat.

Casa Căsătoriilor, aşa cum foarte mulţi ploieşteni cunosc imobilul emblematic de pe Bulevardul Independenţei, a fost la origini domiciliul fostului primar Radu Stanian. În epocă a existat chiar un scandal, care a coincis cu realizarea Bulevardului Independenţei şi în care politicianul era acuzat că, ştiind traseul viitorului bulevard, şi-a rezervat pentru sine un loc într-una dintre cele mai bune zone. Casa Radu Stanian a fost construită la sfârşitul secolului XIX, iar în perioada interbelică a fost cumpărată de un alt proprietar, cel care a şi comandat lucrări de extindere, aducând-o foarte aproape de arhitectura pe care o vedem astăzi. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată şi, decenii la rând, folosită ca sediu al serviciului de stare civilă, destinaţie păstrată şi după Revoluţie, până în urmă cu aproximativ zece ani, când, după un lung litigiu, a fost retrocedată urmaşilor foştilor proprietari, iar la scurt timp cumpărată de o agenţie imobiliară. Autorităţile locale au încercat în mai multe rânduri să o cumpere, însă nu s-au înţeles la preţ cu proprietarii, explicaţia oferită fiind că aceştia au achiziţionat clădirea înainte de criza financiară, la un preţ uriaş, între timp valoarea de piaţă a scăzut foarte mult însă aceştia nu au fost dispuşi să mai lase la preţ.

Acum câţiva ani, proprietarul anunţa că intenţionează să consolideze imobilul. Ultimele veşti au venit de la Consiliul Judeţean Prahova, care, recent, s-a arătat dispus să cumpere clădirea, cu intenţia de mutare a Muzeului „Caragiale”, după o altă retrocedare, însă nici în acest caz nu s-a ajuns la o înţelegere.

Lista proprietăților pentru care a fost aprobată majorarea impozitului, conform HCL 603/20 decembrie 2018:

Bd. Republicii, nr. 297B (teren+clădire)

Str. Putna, nr. 101

Str. Poligonului, nr.11

Str. Târgoviștei, nr. 4

Str. Veniamin Costache, nr. 45

Str. Tazlău, nr. 23

Str. Veniamin Costache, nr. 51

Str. Elena Doamna, nr.76

Str. Gh. Gr. Cantacuzino, nr. 74

Str. Gh. Gr. Cantacuzino, nr. 159

Str. Gh. Gr. Cantacuzino, nr. 23A

Str. Rudului, nr. 209

Str. Rudului, nr. 143

Str. Rudului, nr. 141

Str. Mărășești, nr. 48

Str. Mărășești, nr. 150

Str. Mărășești, nr. 109

Str. Mărășești, nr. 127

Str. Căliman, nr. 89

Str. Vasile Lucaciu, nr. 10 (teren+clădire)

Str. Eroilor, nr. 55

Str. Crișan, nr. 3
Str. Enăchiță Văcărescu, nr. 31

Str. Jepilor, nr. 8

Str. Decebal, nr. 36

Str. Moș Ion Roată, nr. 22-24

Str. Vasile Alecsandri, nr. 32

Str. Nămoloasa, nr. 2

Str. Nucilor, nr. 32

Str. Romană, nr. 127

Str. Timiș, nr. 5

Str. Praga, nr. 16

Str. Carpenului, nr. 9

Str. Carpenului, nr. 69

Bd. Independenței, nr. 15

Sursa: www.telegrama.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.