Bugetarii nu vor mai avea parte de minivacanțe-surpriză, cu prilejul sărbătorilor legale

Publicat in Eveniment 09 Noiembrie 2018 567 ori
Google+ WhatsApp
Bugetarii nu vor mai avea parte de minivacanțe-surpriză, cu prilejul sărbătorilor legale
Bugetarii nu vor mai avea parte de minivacanțe-surpriză, cu prilejul sărbătorilor legale

În ultimii ani a devenit o obișnuință ca Executivul să acorde libere suplimentare, lunea sau vinerea, pentru a crea o punte între weekend și sărbătorile legale, atunci când acestea pică în timpul săptămânii. Astfel, pe parcursul anului, activitatea, în special în instituțiile publice, a fost oprită de mai multe ori, prin aceste minivacanțe de patru zile.

Tot ca o  regulă, ziua în plus acordată liberă este, cel puțin teoretic, prin prelungirea programului de lucru, într-o perioadă de timp indicată prin act normativ, sau în zile de sâmbătă.

Acest obicei ar puteam însă, să dispară. Aproape 40 de parlamentari de la UDMR, PSD și PNL au inițiat o propunere legislativă care completează Codul muncii în sensul în care impune ca, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul să stabilească toate minivacanţele de care vor beneficia bugetarii în decursul anului respectiv. Inițiatorii spun că „predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public”, scrie Mediafax. Aceștia mai arată, în expunerea de motive, și un alt avantaj: în acest mod, ar exista „posibilitatea programării activităților familiale în familiile unde părinții lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori și angajați dar și de sectoarele turistice”.

În plus, „prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru minivacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în acest sens mini-vacanțe iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase”, mai arată inițiatorii actului normativ.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui; prima și a doua zi de Paști; 1 mai; 1 iunie; prima și a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima și a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Când astfel de zile pică marțea sau joia, Guvernul decide să acorde suplimentar încă o zi liberă, lunea sau vinerea, pentru a crea puntea cu weekendul. Deși acest lucru a devenit un obicei, perioada liberă este stabilită, oficial, și devine certă doar cu puțin timp (o săptămână - două) înainte de acordarea ei.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office