Cine sunt angajații cu cele mai mici salarii din România

Publicat in Joburi 09 Decembrie 2016 1036 ori
Google+ WhatsApp
Cine sunt angajații cu cele mai mici salarii din România
Cine sunt angajații cu cele mai mici salarii din România

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.108 lei, în octombrie, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei, respectiv 0,7%, în IT fiind înregistrată cea mai mare valoare, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, vineri, Agerpres.

 

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.513 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.281 lei). În luna octombrie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna septembrie 2016. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, informează INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, cu 4,8%, s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior (la 2.649 lei), între 3,5% şi 4,5% în fabricarea produselor textile, industria metalurgică, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, între 1,5% şi 2,5% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, cercetare-dezvoltare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de spectacole, culturale şi recreative, alte activităţi extractive, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net (minus 26,5%) s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (la 4.218 lei), cu 15,8% în activităţi de servicii anexe extracţiei (la 4.097 lei), respectiv 15,6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (la 4.162 lei), între 1,5% şi 4,5% în fabricarea băuturilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor din tutun, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: sănătate şi asistenţă socială (+4,4%), învăţământ (+3,3%), administraţie publică (+0,4%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 113,2%.

Realestate Paulesti

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office