Senzational! Actionarul Upetrom Ploiesti va construi un pod între două continente

Publicat in Joburi 14 Ianuarie 2015 2637 ori
Google+ WhatsApp
Senzational! Actionarul Upetrom Ploiesti va construi un pod între două continente
Senzational! Actionarul Upetrom Ploiesti va construi un pod între două continente

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate mai multe recorduri mondiale şi este realizată şi de oe firmă românească.

 

Macaraua maritimă GSP Neptun, aflată în proprietatea Grup Servicii Petroliere, ridică la înălţime componente ale celui mai nou pod peste Bosfor, din Istanbul, fiind angajată de către constructorul coreean Hyunday. Unele componente cântăresc şi 450 de tone.

Grup Servicii Petroliere a fost angajată de constructorul turnurilor laterale, a tablierelor şi a cablurilor de suspensie, Hyundai Engineering & Steel Industries Co. Ltd., să ridice masivele componente ale podului de peste Bosfor Yavuz Sultan Selim, al cărui beneficiar este statul turc.

În 25 decembrie 2014, macaraua maritimă GSP Neptun a ridicat primul tablier al podului, iar în 9 ianuarie, anul curent, cel de-al doilea tablier de 4,5 metri şi 450 de tone a fost ridicat pentru asamblare, potrivit unui comunicat al companiei.

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate recorduri mondiale: este cel mai lat pod din lume, 59 de metri, care este prevăzut şi cu o line de tren şi are cei mai inaţi piloni laterali din lume, care ajung la o înălţime de 322 de metri.

Construcţia podului va dura 10 ani şi va costa 3 miliarde de dolari. Va avea o lungime de 1,3 kilometri şi va fi tranzitat zilnic de circa 200.000 de maşini.

 

Cine sta in spatele GSP Neptun

In zece ani de la intrarea in sectorul petrolier, omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu, 42 de ani, reuseste sa puna pe picioare cel mai mare grup local cu activitati de foraj, Upetrom, cu afaceri de aproape 300 de milioane de euro in 2008, si cu clienti precum Gazprom in portofoliu.

 

Comanescu este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, pana acum avand o singura conferinta de presa cu media nationale.

Grupul construit de Comanescu, Upetrom, se sprijina pe doua companii principale Grup Servicii Petroliere, concentrata pe foraj marin, si Upetrom 1 Mai Ploiesti, care produce utilaje destinate industriei de petrol si gaze. Grupul include insa mai multe companii, specializate si in alte domenii in afara celui petrolier.

Unul dintre acesta este turismul, Comanescu avand in portofoliu cea mai noua unitate de cazare de cinci stele de pe Litoral, hotelul Vega fiind realizat in urma unor investitii de 10 milioane de euro.

Inceputul dezvoltarii

Gabriel Comanescu este absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batran" din Constanta, iar cele mai importante firme pe care le-a dezvoltat au ramas pe malul marii.

Omul de afaceri devine interesat de sectorul petrolier in 1999 prin preluarea companiilor de foraj pe uscat Foserco si Aquafor, in urma unei proceduri de privatizare. Aceasta achizitie s-a dovedit inspirata tinand cont de faptul ca in 2001 Comanescu depune dosarul pentru achizitia fabricii de utilaje pentru industria de petrol si gaze 1 Mai din Ploiesti si a reusit sa castige licitatia in fata rusilor de la Uralmash, o subsidiara a holdingului OMZ.

Fabrica Upetrom 1 Mai a devenit apoi una din cele mai importante afaceri ale lui Comanescu, inregistrand o cifra de afaceri de 87 de milioane de euro in 2008.

125 mil. dolari de la BCR in 2005

Adevarata explozie pentru afacerile derulate de Comanescu a fost intrarea acestuia in domeniul forajului marin prin preluarea de la proaspata privatizata Petrom a sase platforme petroliere. Achizitia platformelor s-a facut printr-un credit de 125 de milioane de dolari luat de la BCR in 2005, care a acoperit 85% din valoarea tranzactiei, restul sumei fiind acoperita din surse proprii. Fondurile contractate de la BCR s-au inscris printre cele mai mari finantari obtinute de un antreprenor roman.

"Imediat dupa preluarea contractului, am inceput o serie de investitii pentru modernizarea platformelor, dar cele mai multe investitii au fost facute in 2006 si 2007, dupa achizitia acestora de la Petrom", declara recent proprietarul Upetrom pentru Business Magazin.

Platformele sunt administrate de catre Grup Servicii Petroliere, perla coroanei Upetrom si compania care a cunoscut cea mai rapida dezvoltate din imperiul gandit de Comanescu.

Ulterior, omul de afaceri va vinde una dintre aceste sase platforme, banii fiind folositi pentru modernizarea celorlalte cinci ramase in portofoliu.

Astfel, prin multiple achizitii si investitii de modernizare, Comanescu a ajuns acum proprietar al unei structuri cu peste 5.000 de angajati din care fac parte companii precum Grup Servicii Petroliere, Upetrom 1 Mai Ploiesti, dar si unitatea hoteliera de cinci stele Vega, localizata in Mamaia. Potrivit site-ului grupului, Upetrom are birouri in Canada, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Rusia, Kazahstan si Uzbekistan.

Comanescu a realizat intre timp si schimbari in portofoliul de active. Anul trecut, omul de afaceri a renuntat la activitatea de forare pe uscat, prin vanzarea companiei Foserco, dar si a unor active din Aquafor. Acestea au fost cumparate cu 20 de milioane de euro de grupul american Weatherford, care a mai achizitionat si alte active de forare pe uscat de la Petrom, dar si de la omul de afaceri Ovidiu Tender.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.