Cât câştigi la reducerea CAS. Vor mări angajatorii salariile?

Publicat in Joburi 09 Septembrie 2014 2718 ori
Google+ WhatsApp
Cât câştigi la reducerea CAS. Vor mări angajatorii salariile?
Cât câştigi la reducerea CAS. Vor mări angajatorii salariile?

Parlamentul a fost de acord cu reducerea CAS, ceea ce înseamnă că de la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puţin la fondul de pensii. Dacă managementul firmei alege să înglobeze suma deblocată de stat în salariul angajatului, ar fi vorba de o majorare salarială de peste 100 de lei, la salariul mediu pe economie. 

 

 

La câştigul salariul mediu brut pe economie de aproximativ 2.300 de lei, în urma scăderii CAS cu cinci punte procentuale, un angajator face o economie de 115 lei per angajat, impozabili. Calculul e făcut pentru un angajat care lucrează în condiţii normale de muncă şi venitul este exclusiv salarial.

 

Teoretic, la nivelul unei firme care are 100 de angajaţi, care ar avea salariul mediu similar cu cel mediu pe economie partea patronală ar economisi într-un an 137.520 lei numai din scăderea CAS la 15,8%.

 

Orientativ, la un salariu de 1.000 de euro, economia este deja de 300 de lei.

 

Gheorghe Naghiu – Preşedintele Conferaţiei Patronatului Român: banii obţinuţi din reducerea CAS vor ajunge, într-un scenariu optimist, în buzunarele salariaţilor

 

Gheorghe Naghiu – Preşedintele Conferaţiei Patronatului Român, e de părere că banii economisiţi din reducerea CAS vor ajunge în salariile angajaţilor, tocmai pentru că măsura a fost agresiv mediatizată.

 

"Reducerea CAS-ului cu 5% nu e o intervenţie substanţială pentru noi (patronii români). Într-un scenariu optimist, majoritatea angajatorilor vor prinde aceşti bani (n. red. - economisiţi din reducerea CAS-ului cu 5%) în salariul angajaţilor. Într-un scenariu pesimist însă, banii economisiţi din reducerea CAS-ului se vor "rătăci" prin contabilitate", a declarat Naghiu pentru ECONOMICA.NET.

 

El a subliniat că economiile rezultate din reducerea CAS nu se vor vedea într-o investiţie serioasă, pentru că sunt prea mici.

 

Bogdan Hossu – Preşedintele Confederanţia Naţională Sindicală Cartel Alfa: 90% din banii economisiţi din reducerea CAS vor ajunge la profiturile companiilor

 

"90% din banii economisiţi prin reducerea CAS cu 5% vor merge la profiturile companiilor şi doar o mică parte se va vedea în stimulente pentru salariaţii care sunt în graţiile angajatorilor. În afară de banii obţinuţi din impozitul pe profit şi pe dividende, statul nu beneficiază de această reducere", a spus pentru ECONOMICA.NET Bogdan Hossu. 

 

Plenul Camerei Deputaților a respins, azi, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și a adoptat proiectul de lege în forma inițială, cu 307 voturi pentru, 5 abțineri și 7 voturi împotrivă.

 

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a estimat recent efectele reducerii CAS la nivel macroeconomic. 

 

Potrivit estimărilor sale, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar duce la:

 


– creştere reală a PIB cu circa 0,1-0,2 puncte procentuale,
– îmbunătăţirea productivităţii muncii,
– spor anual de 70.000 de locuri de muncă, dacă sumele se utilizează pentru crearea de locuri de muncă,
– venituri anuale suplimentare de 2,6 miliare lei, din creşterea numărului de salariaţi din economie şi a investiţiilor de capital, dacă angajatorii folosesc 50% pentru noi angajări şi 50% pentru investiţii,
– reducerea muncii la negru şi a evaziunii fiscale la CAS.

 

Preşedintele Traian Băsescu s-a opus măsurii şi chiar a întors-o în Parlament la reexaminare. El a spus că va România pierde acordul cu FMI și UE, cu implicațiile care decurg de aici, din cauza creării unui gol de resurse care ar destabiliza bugetul. Băsescu a mai declarat că ar fi de acord cu o relaxare fiscală, dar nu prin reducerea CAS, ci prin elimiarea accizei suplimentare pe carburanţi şi a taxei pe stâlp.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office