Frauda de la Omniasig. Cât este prejudiciul real şi de unde provine el

Publicat in Joburi 30 Iunie 2014 1558 ori
Google+ WhatsApp
Frauda de la Omniasig. Cât este prejudiciul real şi de unde provine el
Frauda de la Omniasig. Cât este prejudiciul real şi de unde provine el

Economica.net a aflat de la reprezentanţii anchetatorilor detalii din cazul în care sute de angajaţi ai Omniasig sunt suspectaţi că ar fi emis în fals mai multe poliţe de asigurare a locuinţei pentru a beneficia de o cotă mai mare din prima de asigurare. Poliţia vorbeşte de un prejudiciu de 400.000 de euro însă surse din mediul financiar apropiate cazului afirmă că respectiva pagubă va fi foarte greu de demonstrat, dacă există.

 

 

 

Numărul poliţelor de asigurare antedatate de angajaţii Omniasig care au încercat, în acest fel, să evite virarea unei părţi din prime către Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor este mai mare de 12.000, aşa cum au arătat iniţial organele de anchetă.

 

în fapt, există cel puţin 20.000 de poliţe “măsluite” iar presupusa infracţiune nu s-a petrecut într-o singură zi ci în cel puţin 5 zile din luna iulie 2013. “Afirmaţia potrivit căreia s-a produs un prejudiciu estimat la nivelul sumei de 400.000 de euro a fost făcută avându-se în vedere faptul că, pe lângă cele 12.000 de poliţe emise în data de 26.07.2013, au fost identificate şi alte poliţe de aceeaşi natură, emise în zilele de 22, 23, 24 şi 25 iulie 2013, prin acelaşi mecanism de fraudare. Prejudiciul a fost estimat avându-se în vedere materialul probator administrat până la momentul respectiv.”,au arătat, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Poliţiei Române.

 

Iniţial, reprezentanţi ai Poliţiei au afirmat  că a fost vorba de doar 12.000 de poliţe iar emiterea lor s-a produs într-o singură zi. în acest context, prejudiciul de 400.000 de euro nu era justificabil având în vedere că preţul unei asigurări obligatorii emise de PAID este de 20 de euro motiv pentru care prejudiciul maxim ar fi putut fi de 240.000 de euro(12.000x20 de euro).

 

Mai mulţi angajaţi ai Omniasig, unii cu funcţii înalte de conducere, sunt suspectaţi de abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual. Anchetatorii susţin că au dovezi că aceştia ar fi emis în fals mii de poliţe de locuinţă pentru a beneficia de o parte mai consistentă din prima de asigurare. Concret, potrivit informaţiilor furnizate de Poliţie, angajaţii Omniasig au încercat să evite virarea unei părţi din prima de asigurare către Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor, aşa cum prevede o lege intrată în vigoare la 27 iulie 2013. Respectivul act normativ arată că poliţa obligatorie emisă de PAID trebuie achiziţionată de toţi proprietarii de locuinţe, inclusiv de cei care au o asigurare facultativă de la o altă firmă. în acest sens, firmele care nu sunt membre ale PAID (cum este şi cazul Omniasig), pot vinde asigurări de locuinţă  doar cu rezerva că pentru daune de până la 20.000 de euro şi pentru riscurile de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren, prima aferentă merge la PAID care îşi asumă şi despăgubirile.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office