Martin Essl, miliardarul care a donat un milion de euro Ploieştiului

Publicat in Joburi 25 Noiembrie 2009 Actualizat: 15 Februarie 2010 2730 ori
Google+ WhatsApp
Martin Essl, miliardarul care a donat un milion de euro Ploieştiului
Martin Essl, miliardarul care a donat un milion de euro Ploieştiului

Martin Essl, a cărui familie deţine compania Baumax, a fost ieri la Ploieşti, la deschiderea pentru public a noului magazin. Managerii din România pot răsufla uşuraţi: Martin Essl a fost martorul unei aglomeraţii greu de văzut în Austria, ţara de origine a lanţului de magazine Baumax. Printre picături, Martin Essl a acordat un scurt interviu PHonline.ro.

Dacă e să îl compari pe Essl cu bogaţii României, personajul e de-a dreptul enervant. Nu se repede să-ţi spună din prima valoarea de piaţă a averii sale: "nu e de vânzare, e afacerea familiei, deci are o valoare sentimentală". Nu poartă un ceas de 25.000 de euro, nu are butoni de aur, nu conduce o limuzină şi nu se joacă cu cheile pe masă. Nu ştiu ce telefon mobil are, pentru că l-a ţinut în sacou, dat pe silenţios. În plus, uite cum răspunde la întrebarea: "vă interesează o proprietate de vacanţă în România, pe Valea Prahovei, în Deltă sau la mare?": "Nu. Ştiţi, noi investim toţi banii familiei în această afacere...".

Ce hobby are Ion Ţiriac? Vânătoarea, nu? Ce hobby are Gigi Becali? Ceasurile scumpe. Ce hobby credeţi că are austriacul Martin Essl, un tip mai bogat decât cei doi la un loc (apropo, afacerea Baumax valorează cam două miliarde de euro)? N-aţi ghicit: fotografia (are un Canon, nu-i place Nikon)! În plus, lui Essl îi lipseşte şi iahtul!!! Vă daţi seama că omul ăsta e în stare să meargă în Bamboo şi să-şi cumpere o apă plată?!

Martin Essl mă mai enervează dintr-un motiv. A investit 20 de milioane de euro la Ploieşti, într-un magazin care nu consumă energie cu încălzirea (iarna) şi cu răcirea (vara), este iluminat natural în proporţie de 30%, şi are un consum de energie electrică redus cu 40% faţă de o clădire standard. Costul pe metru pătrat este de 1.100 de euro, adică mult mai puţin decât a costat sediul Parcului Industrial Ploieşti (1.300 euro/mp) sau sediul RAR (1.450 euro/mp). Păi, să nu te apuce nervii pe el?!

Există, însă, ceva pe care Marin Essl cheltuieşte bani cu largheţe: "Am fost şocat să văd, la prima mea vizită în România, câţi copii ai străzii sunt şi ce reacţie de indiferenţă generală este faţă de ei". Şi ghiciţi ce-a făcut? A donat, anul trecut, un milion de euro pentru proiectul Concordia din Ploieşti, bani cu care a fost făcută Casa Abraham. Sincer, nu cred că toată clasa politică şi mediul de afaceri din Prahova (cu excepţia Timken) au donat atât pentru vreo cauză nobilă.

Jos pălăria, domnule Essl. Bun venit în Ploieşti!

 

www.ph-online.ro/prahoveanul-anului

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro