Alpha TV şi Prahova TV vor partea leului din audienţa televiziunilor locale locale

Publicat in Joburi 22 Noiembrie 2009 Actualizat: 24 Noiembrie 2009 4176 ori
Google+ WhatsApp
Alpha TV şi Prahova TV vor partea leului din audienţa televiziunilor locale locale
Alpha TV şi Prahova TV vor partea leului din audienţa televiziunilor locale locale

Dacă acum un an se vorbea de încă trei sau patru televiziuni locale în Prahova, criza a condus piaţa media locală în altă direcţie. Acum nu se mai vorbeşte de start-up-uri, ci de închideri de televiziuni, ţinute în viaţă până duminică doar în scop ... electoral.

  • Patru proiecte de televiziuni - un singur start-up 

Anul trecut, operatorii şi reporterii de televiziune din Ploieşti erau ofertaţi de mai multe grupuri, care susţineau lansarea a patru televiziuni- una online, Cosmos TV Ploieşti, Realitatea TV Ploiesti, pe structura Alpha TV şi Ok TV, ca extensie a grupului care deţinea atunci ziarul Observatorul de Prahova şi RadioK.

Televiziunea online s-a făcut: Catalin Beciu, proprietarul Selas SRL, care se ocupa de automatizări, semaforizarea Ploiestiului, construcţii şi dezvoltări imobiliare, plus terenuri de golf - a lansat BizChannel.ro. Nu vorbim însă de o televiziune locală, ci de una cu o agendă editorială internaţională, destinată top şi middle managementului din România.

Realitatea TV Ploiesti este un proiect cunoscut de mai mult timp, despre care se ştia că se va concretiza toamna trecută, sub coordonarea lui George Orbean si a Argentinei Costache, ambii fosti jurnalisti la Pro TV Ploiesti. In prezent, George Orbean lucreaza in trustul Realitatea-Catavencu, iar Argentina Costache este sefa de cabinet a senatorului PSD Daniel Savu. Realitatea TV nu se mai face, din cauza crizei economice care lungeşte perioada de amortizare a investiţiei: aproximativ 300.000 de euro. Din acelaşi motiv, viitorul Alpha TV Ploieşti, un post tv cu cheltuieli mari şi încasări mici, este pus sub semnul întrebării. 

În proiectul numit Cosmos TV s-au întrepatruns mai multe zvonuri şi mai multe nume de oameni de afaceri, ca William Brânză şi Robert Negoiţă. Nu se mai ştie nimic despre acest proiect, iar jurnaliştii care îşi tatonau colegii în vederea unei "viitoare colaborări" recunosc că au fost mai mult nişte discuţii teoretice. Nici Ok TV nu se mai face, după ce Sorin Mihai a oprit editarea ziarului Observatorului de Prahova şi a răcit relaţiile cu echipa care a făcut acest ziar, sătul de cheltuielile imense pe care le-a solicitat, fără să primească nimic în schimb. Ulterior, Sorin Mihai s-a concentrat pe dezvoltarea RadioK, singura sa investiţie media rentabilă.
Singurul start-up al acestui an a fost VP TV, televiziune pornită de pe Valea Prahovei de un apropiat al primarului din Sinaia, liberalul Vlad Oprea. VP TV este susţinut de săptămânalul Valea Prahovei, un ziar al cărui conţinut arată că redacţia nu conţine jurnalişti. Grila TV a VP TV este sărăcuţă, dar echipa merită lăudată pentru tenacitatea cu care s-a impus: în doar câteva luni, VP TV a ajuns să se transmită pe aproape toate reţelele de cablu tv din judeţ, performanţă neatinsă încă de posturi tv locale cu vechime.
  • Vor fi doar şase televiziuni locale şi la anul
Aşa că Prahova intră în 2010 cu şase televiziuni locale: Pro TV Ploiesti, Antena 1 Ploiesti, Prahova TV, Wyl TV, Alpha TV Ploiesti şi VP TV. Pro TV Ploieşti are o grilă minusculă, doar 3-5 minute pe zi, o echipă pe măsura grilei, dar vinde până la 10 minute de publicitate pe zi, la tarife dintre cele mai mari. Antena 1 Ploieşti şi-a diminuat la maxim echipa şi costurile, dar are încă o politică de tarife de publicitate inaccesibile multor firme mici şi mijlociii. Wyl TV e constantă: o emisiune-fanion, făcută de Bogdan Enache, plus alte câteva modeste, la care se adaugă un program de ştiri destul de tern. 
Alpha TV Ploieşti continuă să fie marea surpriză negativă a pieţei: aproape trei ani de la debut şi o grilă încă împănată de stângăcii şi naivităţi video, plus o politică editorială destul de partizană politic, în favoarea PSD. Din punct de vedere editorial, VP TV nu merită pomenită, orice grup de puştani entuziaşti pot face asta mai bine; emisia este însă excelentă. Prahova TV este singurul post tv local unde se bagă bani. După staţii grafice, lumini şi decoruri noi, urmează camere video de platou şi un mixer, toate parte a unui plan de investiţii de 70.000 de euro. Tot la plusuri merită menţionată Laura Voicu, la acest moment, cea mai sexy prezentoare tv din judeţ, dar şi transmisia meciurilor CSU Asesoft şi FC Petrolul. 
Nu doar investiţiile contează într-o televiziune locală. O problema destul de serioasa sunt resursele umane. Ploiestiul si Prahova nu detin, la acest moment, decât vreo 10 reporteri de televiziune, 20 de operatori de televiziune si 8-9 oameni care să aibă habar cum se face un studio tv. Fără şcolarizare internă a unor noi generaţii de oameni de televiziune, staţiile locale n-au cum să evolueze. Nici să aduci din Bucureşti oameni buni nu merge, pentru că trebuie să le oferi de la 2.000 de lei net lunar, un salariu aproape neatins în televiziunile locale.   
  • Prima măsurătoare a audienţei tv locale
În lipsa măsurătorilor, cele şase televiziuni locale îşi împart audienţa şi piaţa de publicitate într-o manieră empirică, pe bază de relaţii, cunoştinţe şi interese comune. Ultima măsurătoare a audienţei televiziunilor locale s-a făcut în această campanie electorală, de către un partid politic. Potrivit acestei cercetări sociale, la care PHonline.ro a avut acces, topul audienţei televiziunilor locale începe cu Alpha TV Ploieşti, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de Prahova TV, cu 22% şi Antena 1 Ploieşti, cu 14%. Cei mai cunoscuţi "oameni de pe sticlă" sunt Marius Visarion de la Antena 1 Ploieşti, urmat de Dragoş Pătraru (Prahova TV) şi Bogdan Enache (Wyl TV).
  • Publicitatea merge către brandurile tv, nu către liderii de piaţă
Culmea, topul numărului de clienţi de publicitate nu concordă cu datele de mai sus. Pro TV rămâne o soluţie perfectă de publicitate, pentru că permite difuzarea de spoturi peste emisiuni ca cea moderată de Cătălin Măruţă, sau peste meciuri de Liga Campionilor. Antena 1 Ploieşti oferă şi ea intervale publicitare la ore de vârf, cu audienţă bună. Singura soluţie a televiziunilor locale care nu stau confortabil pe spatele unui post-mamă este reducerea tarifelor, iar acest lucru se întâmplă deja la Wyl TV şi Prahova TV. Producţia proprie, personalizată pe nevoile clienţilor de publicitate este un alt avantaj, de care profită, deocamdată, doar Prahova TV. Nu în ultimul rând, un pachet consistent de ştiri axate pe nevoile reale ale clienţilor de publicitate este imperios necesar. Nu de alta, dar e mai uşor să convingi un om de afaceri să-şi cheltuiască la tine bugetul de publicitate dacă s-a uitat vreodată la emisiunile pe care i le lauzi...   

 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.