Îți faci casă? Câteva sfaturi utile

Publicat in Casa & Gradina 17 Mai 2017 897 ori
Google+ WhatsApp
Îți faci casă? Câteva sfaturi utile
Îți faci casă? Câteva sfaturi utile

După ce am menționat, anul trecut, că am trecut prin experiența construirii unei case, am început să primesc întrebări de la cunoscuți și necunoscuți pe cale să se înhame la proiecte asemănătoare. Varietatea acestor întrebări este nesfârșită – de la grosimea fundației și a izolației, la materialele de construcție, modelul de încălzire, variantele de ferestre, tipul de acoperiș, iluminat cu leduri sau cu becuri economice fluorescente, tencuiala decorativă și câte și mai câte.

Unele răspunsuri le știu și acum, pe altele le-am uitat, dar am un sfat care rămâne neschimbat, oricine mă întreabă: fraților, nu vă zgârciți la lucrurile care nu mai pot fi schimbate sau care se înlocuiesc foarte greu. Vorbesc din proprie experiență.

Cu zugrăveala interioară poți face experimente, mobila e la categoria “consumabile”, dar cu termoizolația nu te joci, de pildă, că n-o mai schimbi și-ți blestemi zilele că te-ai lăcomit la 50 mm de vată bazaltică.

Eu, de exemplu, regret că n-am făcut un efort financiar pentru o încălzire în pardoseală – era mai scumpă și m-am panicat că nu-mi mai ajungeau banii, dar acum știu că puteam face un efort. M-aș fi simțit mai bine cu încălzire în pardoseală într-o casă fără fundație, pusă direct pe-o placă de beton.

Pe de altă parte, oamenii sunt farte preocupați de ce-și pun în casă și mai puțin de ce pun pe casă, deși e crucial să alegi varianta corectă. Eu mă felicit că am ales atunci un acoperiș de țiglă Bramac, care arată și foarte bine și izolează și foarte bine. De altfel, de aici mai vine un sfat – întotdeauna lucrați, dacă se poate, cu o firmă cu reputație și volum mare de vânzări când căutați furnizori pentru construcția casei. Chiar dacă sunt mai scumpe de obicei, materialele respective sunt testate mai bine înainte să intre în comercializare și sunt verificate după aceea, în practică, de mulți cumpărători.

Un alt avantaj la firmele mari este că au departamente solide dr R&D și îmbunătățesc constant produsele. De exemplu, Bramac oferă acum o țiglă acoperită cu un nou tip de suprafață, denumită glazuron (presupun că au și trade mark pe denumirea asta) care, după cum sugerează și numele, este ca o glazură deosebit de dură ce asigură rezistență la murdărire, stabilitatea culorii, protecție la îngheț și la fenomene meteo extreme (grindină, de pildă).

Cuiva de la Bramac i-a plăcut, probabil, articolul meu de anul trecut, așa că mi-a propus să particip la diseminarea altor răspunsuri la întrebări uzuale despre țiglă și acoperișuri. Am început să strângem întrebări pe această temă și am căutat apoi oameni care să dea explicații. Am filmat dialogurile – nu sunt explicații tehnice, pentru că nu doar inginerii constructori își construiesc case, deci răspunsurile trebuie să fie ușor de înțeles.

Pe Bramatica vor apărea în perioada următoare mai multe asemenea scurte filmulețe cu întrebări și răspunsuri (unele referitoare la rezistența țiglelor, altele la greutatea acoperișului și structura de rezistență necesară șamd) și, pe măsură ce vor apărea unele noi, vom oferi și soluții. Eu inserez azi, aici, un mini-interviu cu Adela Pârvu despre criteriul estetic în alegerea unui anumit model de țiglă. 

Citeste continuarea>>

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.