Totul despre instalarea unei centrale termice

Publicat in Casa & Gradina 23 Noiembrie 2009 Actualizat: 24 Noiembrie 2009 4664 ori
Google+ WhatsApp
Totul despre instalarea unei centrale termice
Vremea rece isi face simtita prezenta, iar confortul termic este un subiect care preocupa pe toata lumea. Primul lucru la care se gandeste oricine este instalarea unei centrale termice care sa asigure confortul dorit. Merita sau nu merita o astfel de investitie, se va amortiza pretul ei, ce acte sunt necesare, care sunt principiile dupa care trebuie sa ne ghidam in alegerea unei centrale, cum se monteaza? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care specialistii IATSA Campina vă răspund prin intermediul PHonline.ro.
 
 • Proceduri legale anterioare montării centralei
Indiferent de tipul de centrala ales, exista cateva probleme “organizatorice” pe care trebuie sa le aveti in vedere in procesul de instalare. Daca sunteti racordat la un sistem centralizat de distribuie energie termica trebuie sa faceti o cerere pentru debransare. Dupa ce ati rezolvat cu debransarea, trebuie sa aveti contorizare individuala, adica separare de gaz, in acest scop fiind nevoie sa contactati o firma autorizata de gaze (autorizata ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale). 
 • Cum alegi o centrală termică
Acum este momentul sa plecati in cautarea unei centrale.Trebuie sa stiti ca pentru apartamente de bloc este necesara o centrala termica de 23 - 24 kW cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. Necesarul de incalzire pentru un apartament este mai mic de 24 kW, dar pentru a putea prepara apa in regim instantaneu minim 11 litri/minut la o diferenta de 35 0C este nevoie de minim 23 kW.
In momentul achizitionarii centralei termice, vanzatorul este obligat sa va dea cartea centralei care trebuie sa contina: livret aparat, certificat de garantie, formular C1, autorizarea functionarii aparatului si procesul verbal de punere in functiune (PIF). De asemenea, trebuie sa primiti cartea tehnica in limba romana si Avizul ISCIR. Certificatul de garantie se completeaza la magazin si se semneaza la domiciliul clientului, in momentul punerii in functiune a centralei termice. Garantia nu e valabila fara procesul verbal de punere in functiune.
 • Cum alegi o firmă pentru montajul centralei
Urmeaza alegerea unei firme care sa monteze instalatia termica, tot o firma autorizata ISCIR pentru montaj. La finalizarea instalatiei de incalzire, se va face punerea in functiune a centralei. Autorizarea functionarii centralei termice se face de catre o firma autorizata ISCIR pentru VTP (verificare tehnica periodica) contra-cost.  
 
 • Actele necesare autorizării funcţionării centralei termice:
 1. Proiect instalatie termica avizat IT si IS (instalatie termica si instalatie sanitara) de catre un verificator autorizat MLPTL
 2. Factura achizitie centrala termica
 3. Certificat de garantie centrala termica
 4. Manual de utilizare pentru centrala termica in limba romana
 5. Raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
 6. Aviz import ISCIR pentru centrala termica
 7. Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR
 
IATSA Construct, parte a grupului de firme IATSA Câmpina, ofera o gama variata de produse si servicii profesionale menite sa sustina integral orice proiect in domeniul constructiilor: panouri solare; tamplarie PVC; tâmplarie aluminiu; constructii case "la rosu" si "la cheie"; constructii industriale; instalatii sanitare; instalatii electrice; instalatii termice; hidroizolatii; termoizolatii;
pavaje si pavele; amenajari interioare si exterioare; reabilitare termica imobile.

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.