Cine poate accesa fonduri nerambursabile

Publicat in Business 07 August 2018 656 ori
Google+ WhatsApp
Cine poate accesa fonduri nerambursabile
Cine poate accesa fonduri nerambursabile

Obținerea unor fonduri nerambursabile grăbește implementarea unui proiect de afaceri, reducând foarte mult cheltuiala pe care antreprenorul trebuie să o suporte din fonduri proprii și reduce gradul de îndatorare pe care societatea l-ar avea în cazul contractării unui credit bancar. Cu toate acestea, nu oricine poate solicita fonduri nerambursabile pentru proiectul pe care dorește să îl pună în practică.

Accesarea fondurilor nerambursabile europene sau naționale trebuie să se facă cu respectarea tuturor condițiilor exprimate în ghidul solicitantului. Unele dintre acestea vizează forma de organizare a solicitantului, în timp ce altele se referă la îndeplinirea unor criterii clare la momentul depunerii proiectului sau în perioada anterioară.

1. Persoanele fizice nu pot solicita fonduri nerambursabile

Cea mai importantă condiție cerută solicitanților de fonduri nerambursabile privește forma de organizare a acestora. Astfel, persoanele fizice nu pot depunere cereri de finanțare în cadrul programelor europene sau naționale de finanțare.Prin urmare, primul pas pe care o persoană fizică trebuie să îl facă este acela de a-și înregistra viitoarea afacere la Oficiul Național al Registrului Comerțului(ONRC). Dintre toate formele juridice permise, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL), pentru a păstra mai multe opțiuni de finanțare.Prin înființarea unei societăți comerciale noi, solicitantul va putea solicita finanțare nerambursabilă doar în cadrul acelor programe de finanțare care sprijină firmele start-up (firmele debutante).

2. Solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe criterii

Ghidul solicitantului prevede și condițiile de eligibilitate pe care orice solicitant de fonduri nerambursabile trebuie să le îndeplinească. În cazul firmelor cu istoric, cele mai importante criterii de eligibilitate se referă la:
  • încheierea unui exercițiu financiar complet;
  • existența profitului la finalul ultimul bilanț încheiat;
  • existența unui anumit număr de salariați la finalul anului anterior.
Pe de altă parte, o firmă nou-înființată trebuie să respecte mai puține condiții, acestea fiind valabile și firmelor cu istoric:
  • să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau bugetele locale;
  • activitatea pentru care cere finanțare trebuie să fie înregistrată în prealabil la ONRC;
  • proiectul trebuie să fie întocmit conform cerințelor exprimate în ghidul solicitantului;
  • proiectul trebuie să fie însoțit de oferte pentru bunurile ce vor fi achiziționate.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office