Contribuții sociale PFA 2018: Formularul 220 va fi adaptat la modificările aplicabile din ianuarie

Publicat in Business 13 Decembrie 2017 1738 ori
Google+ WhatsApp
Contribuții sociale PFA 2018: Formularul 220 va fi adaptat la modificările aplicabile din ianuarie
Contribuții sociale PFA 2018: Formularul 220 va fi adaptat la modificările aplicabile din ianuarie

In contextul ultimelor modificări aduse legislației fiscale în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, prin intermediul unui proiect de act normativ, actualizarea declarației utilizate pentru declararea venitului estimat, respectiv formularul 220.

Astfel, anumiți contribuabili care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii sau din activități agricole vor depune noul document din ianuarie 2018. Vorbim, în esență, de persoanele fizice autorizate (PFA) și titulari ai întreprinderilor individuale sau familiale.


Conform normelor în vigoare, formularul amintit se utilizează în următoarele situații:
Declarația privind venitul estimat/norma de venit, formularul 220, va avea un nou model, potrivit unui proiect de act normativ lansat astăzi, în dezbatere publică, de către ANAF. 

  • declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate din activităţi independente, activităţi agricole determinate în sistem real, silvicultură şi piscicultură, precum și cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă;
  • exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
  • recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit/impozitul anual datorat, potrivit legii;
  • declararea veniturilor din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit.

Și cum în ultima perioadă au intervenit mai multe noutăți în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, este necesară adaptarea corespunzătoare a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completareale formularelor utilizate pentru declararea venitului estimat, în frunte cu declarația 220. Astfel, noul formular va fi utilizat începând cu declararea veniturilor realizate de la 1 ianuarie 2018.

Practic, aspectele din legislație care duc la actualizarea formularului amintit sunt:

  • introducerea unor dispoziții referitoare la recalcularea, de către organul fiscal, a plăților anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat, în cazul încetării sau suspendării temporare a activităţii, în cursul anului de impunere, desfășurate de contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală;
  • modificarea bazei de calcul al contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, precum și din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

În concluzie, persoanele fizice care obțin venituri din activităţi independente vor depune noul model al formularului chiar din ianuarie 2018, cu mențiunea că cei care obțin astfel de venituri din mai multe surse vor depune câte o declaraţie pentru fiecare sursă în parte. 

Formularul 220 în care se declară venitul estimat sau norma de venit trebuie să fie completat și depus de persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură. În ceea ce privește datele de depunere, acestea diferă în funcție de categoria de persoane care trebuie să transmită documentul. 

Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să apară în Monitorul Oficial.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office