Contribuții sociale PFA 2018: Guvernul va schimba cum se calculează CAS și CASS

Publicat in Business 06 Decembrie 2017 619 ori
Google+ WhatsApp
Contribuții sociale PFA 2018: Guvernul va schimba cum se calculează CAS și CASS
Contribuții sociale PFA 2018: Guvernul va schimba cum se calculează CAS și CASS

ersoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce realizează venituri din activități independente vor plăti, din 2018, contribuții diferite la pensii (CAS) și sănătate (CASS), potrivit unui act normativ care a modificat recent Codul fiscal. Totuși, cele două contribuții vor fi datorate chiar dacă persoanele fizice obțin și venituri din salarii. Cât despre cotele de contribuție, acestea vor fi, de la anul, de 25% în cazul CAS, respectiv 10% pentru CASS.


De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit 
va scădea de la 16% la 10%, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, în vigoare din 10 noiembrie 2017.Conform legislației în vigoare, PFA și ceilalți contribuabili care realizează venituri din activități independente și profesii libere datorează impozit pe venit, în cotă de 16%, dar şi CAS și CASS.

În ceea ce privește contribuțiile, acestea vor fi stabilite astfel:

  • CAS de 25%, raportată la un venit ales de contribuabil, care să fie cel puțin egal cu valoarea salariului minim (1.900 de lei, potrivit Guvernului). 
  • CASS de 10%, raportată la salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează;

Practic, forma finală a documentului citat, publicată vineri în Monitor, este diferită de cea lansată în dezbatere publică și promovată de Executiv. Astfel, persoanele ce desfășoară activități independente urmau să fie scutite de la plata celor două contribuții, atât timp cât ar fi deținut, concomitent, și calitatea de salariat

În schimb, de la contribuția la pensii vor fi scutiți, în continuare, doar pensionarii și persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cazul avocaților. Nu însă și salariații, așa cum scria în forma lansată în dezbatere publică.

Cât despre cota de CAS, aceasta va fi stabilită, cum spuneam, la 25%. În prezent, o PFA poate alege pentru CAS de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii, cu mențiunea că prima dintre cote nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta.

În ceea ce privește contribuția la sănătate, CASS, aceasta va fi stabilită la 10%, în loc de 5,5%, așa cum se întâmplă în prezent, iar baza lunară de calcul va fi salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează. De altfel, începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui alt proiect de act normativ, lansat însă de Ministerul Muncii și despre care am scris aici

Și în cazul acesteia, reglementarea care stabilea scutirea de la plată pentru PFA ce obțin și venituri din salarii a fost eliminată. 

În concluzie, persoanele fizice ce obțin venituri din activităti independente nu vor mai fi scutite de la plata contribuțiilor la pensii și sănătate dacă sunt și salariate, așa cum anunțate Guvernul. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office