Codul Fiscal modificat de la 1 ianuarie 2018. Cum vor fi afectaţi PFA şi cei cu venituri din activităţi independente

Publicat in Business 13 Noiembrie 2017 899 ori
Google+ WhatsApp
Codul Fiscal modificat de la 1 ianuarie 2018. Cum vor fi afectaţi PFA şi cei cu venituri din activităţi independente
Codul Fiscal modificat de la 1 ianuarie 2018. Cum vor fi afectaţi PFA şi cei cu venituri din activităţi independente

Ordonanţa de Urgenţă 79, de modificare a Codului Fiscal a apărut în Monitorul Oficial şi conţine prevederi diferite faţă de proiectul discutat anterior, la nivelul taxării Persoanelor Fizice Autorizate şi a veniturilor din activităţi independente, scrie economica.net.

În momentul de faţă, PFA şi cei care obţin venituri din activităţi independente plătesc actualele cote individuale de contribuţii sociale (10,5%) şi de sănătate (5,5%), după care se aplică impozitul pe venit de 16%. Procentele se aplică la venitul realizat. În cazul veniturilor din drepturile de autor, venitul impozabil se ponderează cu o cotă de deducere de 40%.

În vechiul proiect de modificare a Codului Fiscal se stipula că PFA sau cei care obţin venituri din activităţi independente au posibilitatea de a nu plăti cotele de contribuţie dacă sunt şi salariaţi, întrucât se plătesc deja contribuţiile aferente venitului din salarii.

Ordonanţa 79, prin care se modifică de la 1 ianuarie Codul Fiscal, şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, nu mai conţine această prevedere, iar cei cei care obţin venituri din activităţi independente sau sunt şi PFA, dar au şi contract de muncă, vor plăti contribuţiile şi pentru veniturile obţinute în afara salariului, a explicat pentru ECONOMICA.NET consultantul fiscal Adrian Benţa.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018 persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau PFA vor plăti contribuţiile mărite (25% şi 10%) şi impozit pe venit de 10%, cu menţinea că baza de calcul este tot salariul minim.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office