Răsturnare de situaţie în cazul Split TVA: Senatul a schimbat radical legea (comisie)

Publicat in Business 26 Septembrie 2017 562 ori
Google+ WhatsApp
Răsturnare de situaţie în cazul Split TVA: Senatul a schimbat radical legea (comisie)
Răsturnare de situaţie în cazul Split TVA: Senatul a schimbat radical legea (comisie)

Comisia de buget-finanţe a Senatului a analizat marţi, 26 septembrie, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Senatorii din comisie au modificat substanţial prevederile actului normativ. Astfel, în urma propunerii senatorului PSD Ştefan Mihu, s-a ajuns la un compromis: a fost adoptat un amendament astfel încât să fie obligatorie plata defalcată a TVA doar pentru companiile care au contracte cu statul. Pentru restul companiilor, măsura ar urma să fie opțională.

La lucările comisiei a fost prezentă şi Oana Iacob, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, care a susţinut varianta adoptată de guvern.

Senatul este prima cameră sesizată, iar propunerile comisie de buget vor fi supuse votului în plenul Senatului. În cazul în care modificarea adoptată în comisie nu are acordul politic al Coaliţiei, se revenire la prevederile iniţiale, prin vot în plen. În acest moment, în vigoare este forma adoptată de guvern, situaţie care se poate schimba doar după promulgarea legii de adoptare, cu modificările aferente.

***

La acest moment, plata defalcată a TVA este prevăzută să intre în vigoare de la 1 octombrie, opţională pentru firme şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenţionează că aceasta va bloca economia.

Oficialii Fiscului dau asigurări că procesul "va fi lin".

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de compania de consultanţă PwC România, cel puţin şase luni este perioada de care au nevoie 72% dintre companii pentru implementarea plăţii defalcate a TVA şi mai puţin de 2% consideră că vor reuşi să o facă până la 1 ianuarie 2018.

Potrivit sondajului, 21% din cei peste 100 de participanţi la sondaj afirmă că au nevoie de mai mult de un an pentru implementarea noului sistem, însă cei mai mulţi (51,3%) estimează o perioadă de 6-12 luni. Mai mult de un sfert (26,1%) dintre reprezentanţii companiilor consideră că le sunt necesare 3-6 luni, în timp ce numai 1,7% văd fezabilă o adoptare a mecanismului TVA defalcat în intervalul de până la 3 luni oferit de autorităţi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office