Reprezentanţii mediului de afaceri, semnal de ALARMĂ pe tema plăţii TVA: 'Unele companii ar putea intra în INSOLVENŢĂ'

Publicat in Business 10 August 2017 816 ori
Google+ WhatsApp
Reprezentanţii mediului de afaceri, semnal de ALARMĂ pe tema plăţii TVA: 'Unele companii ar putea intra în INSOLVENŢĂ'
Reprezentanţii mediului de afaceri, semnal de ALARMĂ pe tema plăţii TVA: 'Unele companii ar putea intra în INSOLVENŢĂ'

Reprezentanţii mediului de afaceri trag un semnal de alarmă cu privire la implementarea noului sistem de plată a TVA. Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, susţine că punerea în aplicare a noului sistem "peste noapte", fără timp de pregătire şi în lipsa unei analize de impact, va genera dificultăţi majore de flux de numerar companiilor care îşi plătesc cinstit taxele, iar unele ar putea intra în insolvenţă .

"Noul sistem privind plata defalcată a TVA, în primul rând va genera dificultăţi majore de flux de numerar, cu consecinţa necesităţii atragerii unor noi surse de finanţare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvenţă a agenţilor economici oneşti. În plus, odată cu aplicarea sistemului se intenţionează aplicarea unor sancţiuni considerabile (amenzi în valoare de 10% - 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului / prestatorului), chiar şi în situaţia unor plăţi făcute din greşeală în alte conturi decât conturile dedicate de TVA", se arată în comunicatul transmis de CDR.

Membrii coaliţiei susţin că evaziunea fiscală din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combătută de noul sistem de plată defalcată a TVA.

"Dorim să semnalăm faptul că o astfel de măsură prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA, prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite şi deci a dreptului de dispoziţie asupra acestora, reprezintă o ingerinţă asupra dreptului de proprietate al firmelor, ceea ce ridică probleme de constituţionalitate a acestor măsuri”, sunt de părere oamenii de afaceri.

CDR consideră că această măsura va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate – companii, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unităţi ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe toate solicitările de transfer din contul de TVA în contul curent.

În aceste condiţii, membrii CDR nu susţin implementarea acestui sistem, anticipând blocaje majore în activitatea companiilor şi a autorităţilor, fără existenţa unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor în domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii oneşti.", mai susţin cei de la CDR.

Coaliţia susţine că ar fi necesară o consultare a Comisiei Europene,  dar şi întocmirea unui studiu care să evidenţieze impactul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.