Ce sunt fondurile mutuale - Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator

Publicat in Business 19 Mai 2017 Actualizat: 22 Mai 2017 1164 ori
Google+ WhatsApp
Ce sunt fondurile mutuale - Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator
Ce sunt fondurile mutuale - Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator

Ce sunt fondurile mutuale?

Poate că știi deja cum funcționează instrumentele financiare uzuale, cum ar fi depozite bancare, împrumuturi rapide online sau conturi de economii, și ești tentat să încerci ceva nou. Dacă ești în căutarea unei soluții care să-ți aducă un câștig mai mare, cu prețul unui risc ceva mai crescut, fondurile mutuale sunt cea mai bună soluție.

Fondurile mutuale sau de investiții încă au o reputație foarte proastă în România pentru că sunt asociate cu marile înșelătorii din primii ani ai capitalismului. Mulți români și-au pierdut atunci toți banii investiți la Caritas, SAFI, FNI sau alte păcăleli similare. Deși se ascundeau sub titulatura de fonduri de investiții, acestea nu erau în realitate decât niște scheme piramidale a căror prăbușire era inevitabilă. Nici un ban nu era investit de fapt, escrocii din spatele lor voiau doar să profite de lipsa unei minime educații financiare a populației și să obțină cât mai mulți bani înainte de a declara falimentul.

Desigur, fondurile mutuale disponibile azi nu mai au nici o legătură cu fantomele anilor 90. Ce este de fapt un fond mutual? Fondul este o companie care atrage bani de la persoane fizice sau juridice pentru a le plasa în investiții profitabile. În principiu, acest aranjament este benefic ambelor părți. Administratorii fondului primesc un comision din sumele atrase, în timp ce investitorii au posibilitatea de a-și plasa resursele în investiții pe care nu le-ar putea face singuri.

Fiecare fond este deci un pachet de investiții mai mult sau mai puțin riscante, a căror valoare poate să crească dar și să scadă în timp. Orice fond are un anumit grad teoretic de risc și o structură specifică. Există de exemplu fonduri care investesc în titluri de stat, imobiliare, acțiuni, fluctuații valutare, metale prețioase sau resurse naturale. În țările dezvoltate, sunt disponibile fonduri foarte specializate, care investesc de exemplu doar în acțiuni dintr-o anumită piață emergentă. Majoritatea fondurilor au însă o structură echilibrată și plasează banii în combinații de titluri de valoare și acțiuni.

Investitorii cumpără practic unități de fond, a căror valoare este recalculată în fiecare zi. Ele pot fi răscumpărate și transformate din nou în bani în orice moment.

Marele avantaj al fondurilor de investiții este faptul că randamentul este de obicei mult mai bun decât cele mai favorabile dobânzi bancare. Spre deosebire de acestea, investițiile în fonduri nu sunt însă garantate și există mereu un anumit grad de risc. Valoarea activelor fondului poate să scadă sau se poate chiar prăbuși peste noapte în cazul unei crize financiare.

În România există fonduri puse la dispoziție de toate băncile importante, dar și unele operate de firme independente. De obicei, fiecare furnizor oferă mai multe fonduri, cu grade diferite de risc. Fondurile cu risc mic, cum ar fi cele care plasează banii în titluri de stat, au și cel mai mic randament.

Merită deci investiția în fonduri mutuale? Cu siguranță, dar este una pe termen mediu și lung, nu are sens să iei credit nevoi personale pentru asta. Este bine să păstrezi o parte a economiilor tale în depozite bancare și să plasezi o parte în fonduri, pentru un profit mai mare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.