Cum ne echipăm în funcție de munca prestată? Invata sa alegi echipamentul potrivit!

Publicat in Business 18 Aprilie 2017 438 ori
Google+ WhatsApp
Cum ne echipăm în funcție de munca prestată? Invata sa alegi echipamentul potrivit!
Cum ne echipăm în funcție de munca prestată? Invata sa alegi echipamentul potrivit!

Indiferent de activitățile prestate, îmbrăcămintea și încălțămintea de protecție au rolul în primul rând de a asigura siguranța lucrătorului, dar și de a menține un nivel optim de confort pe tot parcursul zilei de muncă.

Și totuși, în ce domenii de activitate întâlnim riscurile cele mai crescute? Conform statisticilor Eurostat din 2014, peste 90% dintre accidentele de muncă din România au avut loc în domeniul construcțiilor, agriculturii și diferitelor ramuri ale industriei. Statisticile europene din anii trecuți sugerează o tendință descrescătoare a accidentelor de muncă, odată cu aplicarea și conformarea treptată la standardele europene de siguranță la lucru. Astfel, aflăm că echiparea adecvată cu îmbrăcăminte și încălțăminte de protecție conforme cu standardele CE este esențială pentru a lucra în condiții optime de siguranță.

Într-adevăr, imaginea unui muncitor în construcții sau industrie este sinonimă cu echipamentul de lucru. Îmbrăcămintea de protecție specifică include de obicei jachete cu pantaloni sau salopete din tercot rezistent la abraziune și solicitări fizice. Dacă protecția termică este esențială, îmbrăcămintea de protecție din bumbac ignifugat este una dintre cele mai eficiente opțiuni. De asemenea, lucrul la temperaturi extreme cere o garderobă adecvată: îmbrăcămintea de protecție termoizolată sau din contră, îmbrăcămintea subțire de vară trebuie să ofere un confort crescut la lucru fără a sacrifica siguranța.

Când vine vorba de încălțăminte de protecție, se aplică aceleași principii: tipul de protecție oferită, durabilitatea și confortul sunt elementele principale de luat în calcul. Încălțămintea cu bombeu de protecție și lamelă antiperforație protejează piciorul de impact cu obiectele grele, o cauză majoră a accidentelor de lucru din acest domeniu. Fețele sunt de regulă croite din piele durabilă sau materiale textile rezistente la abraziune. Nu în ultimul rând, talpa poate beneficia de tratament antistatic, antialunecare, alături de o rezistență ridicată la contactul cu uleiuri și hidrocarburi. Dacă de obicei o talpă din poliuretan este de ajuns, unele activități necesită un plus de siguranță. O pereche de încălțăminte de protecție cu talpă din cauciuc nitrilic cu rezistență la temperaturi de până la 300 de grade Celsius este indicată pentru operațiuni precum turnarea asfaltului.

Chiar și ocupațiile cu riscuri de accidentare scăzute necesită o echipare corespunzătoare. Pentru lucrul în medii sanitare sau în industria alimentară, îmbrăcămintea de protecție este în general realizată din bumbac, de culoare deschisă. Aici este vorba în principal de halate imaculate, cămăși de lucru, completate după caz, de bonete sau capeline cu rolul de a evita contaminarea mediului de lucru. Îmbrăcămintea de protecție pentru industria alimentară necesită un plus de protecție, sub forma halatelor impermeabile de PVC, a mănușilor din zale de oțel sau de unică folosință.

Pentru acest tip de ocupații, o pereche de încălțăminte de protecție ideală oferă și un confort sporit la șederea îndelungată în picioare. Încălțămintea ideală are fețele realizate din piele sau microfibră respirabilă și interior tratat antifungic și antibacterian. De regulă, protecția este asigurată de bombeu, dar și de talpa cu aderență crescută în medii alunecoase sau la contact cu uleiuri, grăsimi și hidrocarburi.

Când vine vorba despre siguranța în timpul lucrului, am fi tentați să credem că niciodată nu poți fi prea bine protejat. Totuși, echipamentul de protecție trebuie ales strict în funcție de riscurile la care ne expunem. Îmbrăcămintea și încălțămintea de protecție adecvată pot asigura un plus de siguranță și confort la majoritatea aplicațiilor. Cât despre sporul la lucru, asta ține doar de noi!

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office