De la un prăjitor artizanal de cafea la o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei

Publicat in Business 31 Ianuarie 2017 858 ori
Google+ WhatsApp
De la un prăjitor artizanal de cafea la o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei
De la un prăjitor artizanal de cafea la o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei

O companie cu capital românesc, deschisă în Craiova, cu activitate pe piaţa cafelei, a reuşit să îşi crească cifra de afaceri de peste 20 de ori între 2013 şi 2016, de la circa 120.000 de lei la peste 2,7 milioane de lei.

Afacerea a pornit prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea, o comandă de cafea verde din Olanda şi cu trei angajaţi. Acum numărul lucrătorilor a crescut la 25. Evoluţia financiară este importantă: de la o 127.576 lei în 2013 cifra de afaceri a ajuns anul trecut la 2.735.798 lei.

În fabrica deschisă în Parcul Industrial Craiova, Hedone Cafe prăjeşte boabele de cafea, le macină şi ambalează, ulterior cafeaua fiind scoasă la vânzare. Tot aici se produc râşniţe şi espressoare de cafea. Compania are o capacitate de producţie de 100 de tone pe lună de cafea proaspăt prăjită şi deserveşte aproximativ 650 de clienţi, persoane juridice, prin centrele sale logistice din ţară.

Afacerea Hedone Café a început, în urmă cu patru ani prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea şi o comandă de cafea verde pentru care transportul a costat mai mult decât produsul în sine. Dragoş Manciu, absolvent al Facultăţii de Chimie Alimentară şi unul dintre partenerii businessului Hedone Cafe, a fost cel care a creat primul prăjitor de cafea al firmei."Îmi amintesc prima cafea obţinută prin prăjirea în mini-roasterul artizanal. Atunci a luat naştere ideea de a împrospăta cultura cafelei din România şi de a aduce pe piaţă, la nivel comercial, cafeaua de specialitate, gorumet. Extracţia şi prepararea unui espresso implică o activitate de detaliu şi fineţe, o preinfuzie a apei de 3-5 secunde, la o temperatură ridicată, printr-un puc de cafea, cu o anumită presiune, într-un timp scurt: 25 – 27 secunde, de aceea echipamentele folosite – espressorul şi râşnita – au o relevantă importanţă în acest proces. Aşa a apărut necesitatea dezvoltării unor echipamente profesionale pentru prepararea cafelei. La început a fost ideea unor echipamente care să extragă impecabil substanţele volatile ale cafelei, la temperatura dorită, şi care să dea naştere unui gust perfect, idilic. Am început cu un proiect pilot de nouă espressoare, al căror succes ne-a determinat să ne extindem producţia", spune Dragoş Manciu, director departament producţie Hedone Cafe.

Manciu a fost cel care a proiectat, dezvoltat şi perfecţionat echipamentele. Succesul primelor espressoare manuale, Wally by Hedone, l-a determinat să extindă producţia, astfel că în 2015 au apărut espressoarele profesionale şi o râşnita profesională. Tehnologia utilizată pentru echipamentele profesionale asigură o economie a consumului energetic de până la 40% în comparaţie cu espressoarele dotate cu tehnologie clasică.

Directorul executiv al firmei, Dan Barbu, afirmă că reprezentanţii companiei respectă fiecare bob de cafea. "Cafeaua are viaţă. Noi credem în spiritul acesteia. Ne-am orientat şi am dezvoltat parteneriate doar cu furnizori de cafea verde care respectă standardele recunoscute la nivel internaţional şi a căror activitate este certificată calitativ. Clienţii au înţeles încet, încet, că ceea ce obişnuiau să consume era o cafea obţinută prin procese puternic industrializate şi distribuită la scară mondială prin sisteme logistice care durează uneori şi luni de zile. Astfel, produsul cumpărat putea avea termen de prăjire cu un an sau chiar doi în urmă. Prin comparaţie, noi prăjim cafeaua în funcţie de comenzi şi solicitări şi afişăm data prăjirii pe fiecare pungă”, a spus Dan Barbu.

Admin.R

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.