Top 100 cele mai mari companii controlate de antreprenori români: doar 11 firme au trecut peste un miliard de lei şi doar jumătate dintre firme au înregistrat un avans de peste 10% al cifrei de afaceri anul trecut

Publicat in Business 20 Octombrie 2016 2116 ori
Google+ WhatsApp
Top 100 cele mai mari companii controlate de antreprenori români: doar 11 firme au trecut peste un miliard de lei şi doar jumătate dintre firme au înregistrat un avans de peste 10% al cifrei de afaceri anul trecut
Top 100 cele mai mari companii controlate de antreprenori români: doar 11 firme au trecut peste un miliard de lei şi doar jumătate dintre firme au înregistrat un avans de peste 10% al cifrei de afaceri anul trecut

Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori locali au avut anul trecut o cifră de afaceri de 61 mld. lei, cât rezultatul raportat de primele cinci multinaţionale din economia românească. Spre comparaţie, top 100 multinaţionale au avut anul trecut afaceri de 277 mld. lei, aproape un sfert din cifra de afaceri totală a companiilor din România.

 

 

 

Cele mai mari 100 de com­panii controlate de an­treprenori locali au avut anul trecut o cifră de afaceri de 61 mld. lei, în timp ce top 100 multinaţionale ge­nerează afaceri de 277 mld. lei. Altfel spus, antreprenorii de top au doar 5% din cifra de afaceri a companiilor din România, în timp ce primele 100 de companii străine au aproape un sfert, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Dedeman Bacău este lider pentru al treilea an con­se­cutiv, iar compania contro­lată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl deţine prima poziţie şi în to­pul profiturilor raportate în 2015. Po­diu­mul este completat la fel ca şi în 2014 de Tinmar Oil (Augustin Oancea) şi RCS&RDS (Zoltan Teszari).

Cea mai mare creştere din top cinci, de 32%, a avut-o retailerul de electroni­ce şi electro­casnice Altex, afacerea con­struită de Dan Ostahie ratând de puţin pragul de 2 miliarde de lei anul trecut.

Privit statistic, top 100 arată că sunt doar 11 companii antreprenoriale dintr-un total de 116 firme care au de­păşit anul trecut pragul de un miliard de lei cifră de afaceri, în scădere faţă de 2014.

Patru dintre „miliardarii“ anului 2014 au raportat scăderi semnificative ale vân­­zărilor, cuprinse între minus 17% şi mi­nus 84% şi au căzut astfel sub un mi­liard de lei.

Cel mai mare declin a fost înregistrat de două dintre companiile din grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae, firme care au intrat în in­solvenţă şi care au raportat pierderi cu­­mulate de 160 mil. lei şi scăderi de pes­te 75% ale vânzărilor.
Jumătate dintre firmele din top 100 au înregistrat un avans de peste 10% al cifrei de afaceri anul trecut

Vânzările cumulate ale top 100 antreprenori sunt cu 7% mai mari faţă de 2014 şi reprezintă doar 5% din cifra de afaceri totală a com­pa­niilor din România arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Dedeman Bacău este lider pentru al treilea an consecutiv, iar compania controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl deţine prima poziţie şi în topul profiturilor raportate în 2015. Ca număr de salariaţi retailerul de bricolaj s-a situat pe locul al doilea, după RCS&RDS, compania din industria telecom a lui Zoltan Teszari, şi el un „obişnuit“ al podiumului în topul celor mai mari 100 de companii antreprenoriale.

Ziarul Financiar realizează din 2008 un top al celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori locali. Clasamentul este realizat pe baza topurilor furnizate de Registrul Comerţului şi ia în calcul doar rezultatele raportate pe fiecare companie şi nu include rezultatele grupurilor de firme.

Statistic, top 100 arată că sunt doar 11 companii antreprenoriale dintr-un total de 116 firme care au depăşit anul trecut pragul de un miliard de lei cifră de afaceri, în scădere faţă de 2014.

Patru dintre „miliar­darii“ anului 2014 au raportat scăderi semni­ficative ale vânzărilor, cuprinse între minus 17% şi minus 84% şi au căzut astfel sub un miliard de lei. Cel mai mare declin a fost înregistrat de două dintre companiile din grupul Interagro, con­trolat de Ioan Niculae, firme care au intrat în insolvenţă şi care au raportat un minus de 160 de milioane de lei şi scăderi de peste 75% ale vânzărilor.

Interagro SA, cu afaceri de numai 275 de milioane de lei anul trecut (faţă de 1,7 mld. lei în 2014) a fost liderul firmelor cu acţionariat majoritar românesc în 2012 şi 2011, poziţie pe care a mai ocupat-o şi RCS&RDS în 2010, dar şi Grup Servicii Petroliere în 2009, după cum arată datele centralizate de ZF. Din 2013 prima poziţie este ocupată de Dedeman Bacău, urmată de Tinmar Oil, cea mai mare firmă din grupul lui Augustin Oancea, care se află pe locul doi pentru al doilea an consecutiv.

Privind în urmă, la cum arătau aceste companii în urmă cu zece ani, se vede că acolo unde au existat investiţii şi unde antreprenorii au ştiut cum să înfrunte criza au crescut afaceri puternice. Vânzările Dedeman s-au majorat de 11 ori în zece ani, iar Altex se duce spre 500 de milioane de euro deşi piaţa pe care activează s-a prăbuşit în criză cu 80%. Niciun jucător mare din top zece nu a ieşit însă pe pieţele externe, aşa cum au făcut antreprenori polonezi sau cehi.

Sunt doar 12 companii cu pierderi în top 100 şi 26 cu afaceri în scădere anul trecut, dar pentru jumătate din firmele mari ale antreprenorilor români 2015 a însemnat un avans de peste 10% al cifrei de afaceri.

Ca industrie dominantă, şi top 100, la fel ca întreaga eco­nomie locală, este „adjudecat“ de comerţ, urmat de com­paniile de construcţii. Surprinzător însă, judeţele puternice din punct de vedere economic, cele cu putere de cumpărare redusă şi cu salarii peste media pe economie sunt extrem de prost reprezentate la capitolul antreprenori mari. În Arad, Timiş sau Cluj există o singură firmă antre­pre­norială care intră în top 100 (au fost luate în calcul doar com­paniile, pentru că sistemul bancar are în judeţul Cluj cel mai important reprezentant al capitalului românesc – Banca Transilvania).

În Galaţi, Prahova şi Bihor sunt câte 5 companii mari construite de antreprenori care îşi fac loc în top 100, dominat însă autoritar de firme înregistrate în Capitală.

Din top 100 „pleacă“ însă şi cele mai mari tranzacţii realizate de oameni de afaceri români, astfel că Albalact (Raul Ciurtin), Pehart Tec (Ioan Tecar), Energobit (Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) sau Comfert (Cătălin Grigoriu), câteva dintre companiile prezente în anii trecuţi între cele mai mari afaceri antreprenoriale au trecut sub umbrela capitalului străin. Tot din top 100 au ieşit în urma proceselor de reorganizare şi companii precum Ambient Sibiu, în timp ce amprenta insolvenţelor se vede în grupul Interagro.

Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat cu aproape 5% anul trecut, la 1.222 mld. lei, cel mai bun rezultat atins vreodată de firmele din România, arată datele de la Registrul Comerţului.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.