INTERVIU/ Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: "Ne asteptam la o crestere a pietei asigurarilor de viata"

Publicat in Business 14 Iulie 2016 1970 ori
Google+ WhatsApp
INTERVIU/ Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: "Ne asteptam la o crestere a pietei asigurarilor de viata"
INTERVIU/ Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: "Ne asteptam la o crestere a pietei asigurarilor de viata"

În România compania deţinută de MetLife ocupă locul trei în clasamentul asigurătorilor de viaţă.

 

Grupul american MetLife ia în calcul varianta unor noi achi­ziţii în piaţa românească de asi­gurări dacă acestea vor apă­rea în viitor, în condiţiile în care România este ţara de la care americanii aşteaptă cea mai mare rată de creştere la nivel global, a declarat pentru Ph-online.ro Emilia Bunea, directorul general al Metropolitan Life.

 

Drumul asigurarilor de viata pana in casele romanilor. Interviu cu Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life.

 

1.Stim ca ati preluat conducerea Metropolitan Life Romania in urma cu 2 ani, dupa o perioada in care ati activat tot in domeniul asigurarilor, dar in Olanda. Cu siguranta, ati comparat modelele celor doua tari. Care sunt diferentele si ce viziune v-ati format asupra pietei din Romania?

Am revenit in tara cu incredere si ambitii mari in ceea ce priveste drumul pe care il are de parcurs Metropolitan Life pana in casele romanilor. Provocarea pentru tara noastra, in momentul de fata, este data, in mare parte, de nivelul de educatia financiara al societatii, un capitol cu necesitati reale de imbunatatire. Chiar daca anul trecut am fost martorii unei cresteri notabile a pietei asigurarilor, care s-a apropiat de varful atins in 2008, Romania ramane una dintre pietele cel mai putin dezvoltate din Europa si se afla pe ultimele locuri la capitolul educatie financiara. Spre exemplu, in Romania media investitiilor intr-o asigurare de viata este de aproximativ 18 euro, in timp ce elvetienii dau si de 1.000 de ori mai mult. De aici pleaca si dorinta unei implicari active in dezvoltarea societatii prin proiecte locale de educatia financiara. Ne concentram asupra familiior cu copii, carora vom continua sa le oferim cele mai bune solutii pentru protejarea sanatatii si a veniturilor. Contrar asteptarilor, asigurarea de viata poate fi accesibila tuturor romanilor si este deosebit de importanta pentru familile cu venituri mici, in cazul carora, un eveniment nefericit poate afecta viitorul intregii familii. Pornind de la aceasta viziune asupra nevoii de protecţie, ne dorim ca Metropolitan Life sa devina, in urmatorii 3 ani, primul asigurator ales de familiile cu copii din Romania. Bineinteles, vom continua sa investim in brand si sa valorificam atributele cu care brandul nostru este asociat.

2.Potrivit statisticilor oficiale, piata asigurarilor de viata este in crestere, insa chiar si asa, Romania a ramas pe ultimul loc in Europa la acest capitol. Cum va explicati dificultatea de a ne alinia la trendul european, in conditiile in care, la noi, costurile sunt cu mult sub media continentala?

Asigurarile de viata au avut o crestere de peste 10,8% anul trecut, potrivit cifrelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASAF) si au ajuns la un nivel de peste 1,81 miliarde de lei, dupa caderea suferita in 2013-2014, ca urmare a numeroaselor rascumparari de polite. Astfel, situatia se apropie vizibil de nivelul anului 2008, cu un volum de 1,87 miliarde de lei. Cu toate acestea, Romania este pe locul 6 in Europa Centrala si de Est, dupa volumul primelor brute subscrise, in aproape toate privintele. Romanii sunt, in continuare sceptici in privinta asigurarilor de viata, principalele motive fiind: lipsa informatiilor, superstitiile sau lipsa responsabilitatii. Insa lipsa responsabilitatii este cel mai important factor – gandul ca "nu mi se poate intampla mie".

3. Cine ar putea sa ajute in mod direct la dezvoltarea pietei asigurarilor de viata si cum se poate reduce scepticismul romanilor?

Credem ca Romania are nevoie de o democratizare a pietei si ca romanii trebuie sa ajunga la informatii utile pentru ei in luarera celor mai bune decizii. Atat companiile private, cat si autoritatile din domeniu, prin programele de informare si educare pot schimba mentalitati si contribui la imbunatatirea calitatii vietii din Romania.

Si din alta perspectiva, statul poate fi de un ajutor real. Companiilor mari, inclusiv din domeniile asigurarilor si pensiilor private, care administreaza fonduri insemnate in interesul clientului sunt deschise la investitii in proiecte cu impact pozitiv in societatea romaneasca. Acesti bani care se aduna si pe care suntem obligati de lege si de contractele cu clientii sa ii investim in titluri de stat, in obligatiuni corporatiste, in actiuni la bursa, ar putea fi directionati spre lucrari pe termen lung, spre infrastructura – drumuri, spitale, scoli.

4.Careia dintre urmatoarele entitati considerati ca ii revine responsabilitatea educarii populatiei: Asiguratorilor sau decidentilor politici?

Vorbim despre o responsabilitate care ar trebui sa fie comuna. Eforturile noastre si investitiile in educatie incep sa se simta, dar efectele se vor vedea abia pe termen lung. Resimtim responsabilitatea educarii zi de zi, in fiecare discutie pe care o purtam cu clientii nostri. Consultantii nostri analizeaza situatiile si nevoile complexe ale clientilor, astfel ca pot raspunde adecvat, in functie de necesitati, prin oferte relevante. Ei sunt cei care au cel mai des oportunitatea de a discuta cu oamenii despre protectia lor si a familiilor lor. Pentru ei un portofoliu de clienti este de fapt un grup de oameni pentru care ajung sa fie un partener de incredere pe termen lung sau poate chiar un bun prieten. Activitatea consultantilor din cadrul Metropolitan Life e perceputa ca propria lor afacere, iar de aici si spiritul antreprenorial sustinut de companie.

5.In privinta actiunilor concrete de facilitare a accesului la aceste servicii, ne puteti spune care este contributia Metropolitan Life?

Metropolitan Life se implica activ prin proiecte care sprijina comunitatea romanesca. Investim in educatia financiara a romanilor, explicand rolul protectiei, gestionarea riscurilor si nevoia asigurarii vietii si sanatatii – toate acestea, pentru un viitor mai bun. Integram in activitate proiecte globale de responsabilitate sociala corporativa (CSR), cum ar fi Programul "Schimbam vieti" (Life Changer). Acesta a fost relansat la nivel national in luna mai, cu sustinerea noastra si a Junior Achievement Romania, din dorinta de a sprijini elevii de gimnaziu din 19 localitati din Romania sa dobandeasca notiuni si abilitati elementare de educatie financiara, necesare vietii de adult. Printre aceste localitati se numara si Ploiesti. Programul din Romania este parte a initiativei dezvoltate de Junior Achievement, cu sprijinul MetLife Foundation, in 18 tari din Europa si Orientul Mijlociu, cu scopul de a oferi tinerei generatii suport in exersarea abilitatilor necesare pentru o viata sigura si independenta financiar.

Totodata, urmarim eficientizarea canalelor de distributie, astfel incat fiecare segment de piata sa primeasca produsele intr-un mod simplu si accesibil. Metropolitan Life a dezvoltat o structura echilibrata de distributie, oferind diversitate si acces multiplu, structura pe care o perfectioneaza constant in functie de nevoile si profilurile clientilor. Realizam distributia atat prin intermediul consultantilor, cat si a retelelor bancare si prin telemarketing. Totodata, facem investitii constante in dezvoltarea agentiei - ea reprezentand unul dintre canalale importante de vanzari - prin digitalizarea procesului de vanzare, introducerea unor module noi de training online pentru manageri si consultanti si cresterea fortei de vanzari.

6.Cum estimati ca va evolua piata asigurarilor in perioada urmatoare si, in particular, care sunt obiectivele METROPOLITAN Life in Romania?

In Ploiesti, la momentul actual, sunt peste 200 clienti cu polite individuale Metropolitan Life. Colaboram cu 11 parteneri, atat banci, cat si institutii financiare, printre care se numara: Garanti, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Piraeus, TBI, RCI Leasing, Credit Europe Bank, BRD. Anul acesta, am semnat un parteneriat strategic cu Banca Transilvania, prin care clientii bancii pot beneficia de pachete de asigurare de viata atasate creditelor de consum.

Astfel ca, ne asteptam la o crestere a pietei asigurarilor. Aici, sunt foate importante si oportunitatile oferite de piata, precum mediul de afaceri, B2B (Business to Business). Analizele de piata ne-au aratat oportunitatea de dezvoltare in aceasta arie, iar Metropolitan Life este pregatita sa raspunda organizatiilor, in special segmentului de IMM-uri, cu un portofoliu de produse adecvat. Daca privim industria HR, atat la nivel global, cat si pe plan local, observam o tendinta de intensificare a competitiei corporatiilor pentru talente. Calitatea si retentia angajatilor sunt dezideratele la care organizatiile sunt din ce in ce mai atente, atat prin oferte salariale motivante, dar si beneficii extra-salariale variate, iar aici este evident rolul nostru.

7.Ce ne ofera Metropolitan Life in plus fata de alti asiguratori?

Metropolitan Life se bucura de beneficiile majore ale apartenentei la un grup puternic, ca MetLife, companie infiintata in 1868, cu sediul la New York. La nivel global, Cu aproximativ, compania asigura viata si sanatatea a peste 100 de milioane de clienti si are operatiuni deschise in aproape 50 de tari, cu pozitii de conducere in piete din Japonia, America Latina, Asia, Europa si Orientul Mijlociu. Mai mult, prin prisma integrarii operationale recente in compania internationala MetLife Europe Limited ne continuam activitatea la nivel european, alaturi de alte 10 sucursale puternice si bine pozitionate pe pietele din Europa, folosind astfel, in activitatea curenta, un set comun de bune practici si modele operationale care si-au confirmat deja eficienta pe plan internationa.

Un alt diferentiator este accesul multiplu si strucutra echilibrata prin care clientii nostri pot accesa produsele si serviciile Metropolitan Life. De exemplu, prin telemarketing avem acces facil atat in mediul urban, cat si in cel rural si posibilitatea de penetrare in toate arterele tarii cu produse simple si accesibile, care ofera o protectie de baza. Totodata, pentru nevoile mai complexe ale clientilor, Metropolitan Life este in intreaga tara alaturi de acestia prin intermediul consultantilor. Suntem alaturi de clientii care utilizeaza servicii bancare prin bancassurance, dar si alaturi de angajati si angajatori, prin produsele de grup.

Implicarea constata in proiecte de educatie financiara ar fi un alt element. Metropolitan Life si Fundatia MetLife au acordat, in 2015, o finantare totala de 500.000 dolari pentru proiectele de CSR. Acestea vor fi continuate si in 2016 si in 2017. Ele sprijina incluziunea sociala si financiara, precum si educatia financiara a copiilor si a tinerilor din diferite categorii sociale. In plus, in 2016, compania planuieste sa investeasca 200.000 dolari si in proiecte locale de CSR, folosind fonduri locale.

8.Care este lectia pe care ati invatat-o dupa ani de zile petrecuti in strainatate?

Anii petrecuti in strainatate m-au ajutat sa obtin o viziune de ansamblu asupra situatiilor complexe, care necesita solutii rapide, punand mereu clientul pe primul loc. Daca as comprima tot ceea ce am invatat in cateva cuvinte, as putea spune ca rolul comunicarii transparente in asigurarile de viata este esential, este ceea ce creeaza o punte comuna cu clientul si o relatie pe termen lung, bazata pe incredere. Accesul clientilor la informatii, este la fel de important. Spre exemplu, Google si Facebook vor sa faciliteze accesul la internet wireless tuturor cetatenilor din lume, printr-o retea de baloane sau drone care sa acopere toate zonele. Astfel, comunicarea devine mult mai facila, iar granitele dispar. Iar noi, Metropolitan Life, ne dorim sa oferim tuturor romanilor accesul la informatii importante pentru ei. Astfel, geografia devine irelevanta.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.