Mii de companii de construcţii s-au înfiinţat anul trecut

Publicat in Business 08 Ianuarie 2016 867 ori
Google+ WhatsApp
Mii de companii de construcţii s-au înfiinţat anul trecut
Mii de companii de construcţii s-au înfiinţat anul trecut

Aproape 9.000 de companii de construcţii s-au înfiinţat anul trecut ca să profite de relansarea economiei şi a pieţei imobiliare. Sunt de şase ori mai multe decât cele intrate în insolvenţă. Această revenire înseamnă locuri noi de muncă pentru cei care şi le-au pierdut în momentul în care şantierele au fost închise de criză. Pentru că anul trecut, alături de numărul firmelor a crescut şi numărul angajaţilor din sectorul construcţiilor.

 

Scumpirea apartamentelor în marile oraşe a fost semnalul pe care îl aşteptau constructorii pentru accelerarea afacerilor. În primele 11 luni ale anului trecut au fost înfiinţate aproape 8800 de companii de construcţii noi, cu aproape 23% mai multe decât în 2014. Iar criza de lichiditate care a îngheţat foarte multe şantiere începe să dispară.

Numărul constructorilor intraţi în insolvenţă aproape că s-a înjumătăţit, arată datele Registrului Comerţului.

Creşterea construcţiilor înseamnă noi locuri de muncă. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că în luna octombrie a anului trecut lucrau cu 16% mai mulţi oameni pe şantiere decât în aceeaşi perioadă din 2014. Datele INS nu arată şi numărul lor exact, însă cel mai probabil sunt peste 700.000 în condiţiile în care o altă statisitcă arăta că la finele anului trecut erau apoximativ 630.000 de angajaţi în sectorul construcţiillor.

Şi nu numai că sunt mai mulţi, dar sunt şi mai bine plătiţi. Salariul mediu net în construcţii a crescut de 1200 de lei în 2014 la peste 1400 de lei anul trecut.

Iar creşterea acestui sector va continua şi în 2016. În primele 11 luni ale anului trecut au fost eliberate autorizaţii de construcţie pentru 36.200 de clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,6% faţă de 2014. Iar finalul de an a adus evoluţii spectaculoase. În noiembrie numărul autorizaţii de construcţie a crescut cu 9% faţă de noiembrie 2014.

Revenirea pieţei imobiliare nu îi ajută doar pe constructori, dar şi pe agenţii şi investitorii imobiliari care de asemenea au fost loviţi puternic de criză. Numărul firmelor înfiinţate pentru tranzacţii imobiliare a crescut cu 7% în primele 11 luni ale anului trecut. Şi în aceeaşi perioadă doar 276 au intrat în insolvenţă în întreaga ţară.

Iar insolvenţa nu înseamnă neapărat faliment. Relansarea creditării şi cererea în creştere pentru locuinţe le permit firmelor aflate în insolvenţă să facă rost mai uşor de lichiditate în timpul procesului de redresare financiară. Iar când clienţii cumpără locuinţele încă din stadiul de proiect, atât agenţii imobiliari cât şi constructorii primesc practic banii în avans pentru lucrările pe care le vând.

Iar viitoarele blocuri de apartamente nu sunt singurele şantiere readuse la viaţă ]nRomânia. Creşterea consumului încurajează construcţia de noi spaţii comerciale şi în acelaşi timp sunt ridicate şi noi clădiri de birouri. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.