Marii consumatori de curent se revoltă

Publicat in Business 04 Aprilie 2022 829 ori
Google+ WhatsApp
Marii consumatori de curent se revoltă
Marii consumatori de curent se revoltă

Marii consumatori de energie din România, Alro Slatina, ArcelorMittal România, Liberty Galați, TenarisSilcotub și Saint-Gobain România, susțin că în prezent piața de energie electrică pentru marii consumatori (PMC) nu este funcțională și nu s-a înregistrat nici măcar o singură tranzacție electrică de la înființnarea ei și până azi.

De vină ar fi Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), susține Asociația Marilor Consumatori de Energie.

"Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) a luat act de aprobarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nr. 65/31.03.2022 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienții finali mari și își exprima dezamăgirea cu privire la forma în care acest regulament a fost modificat", susțin reprezentanții asociației.

"ABIEC împreună cu Asociația Producătorilor de Energie din România (HENRO) a lucrat pentru a propune un cadru de reglementare care să satisfacă nevoile ambelor categorii de participanți la piață, producători și consumatori, document care a fost transmis către ANRE. În urma publicării spre consultare publică și ulterior a aprobării, de către ANRE, a regulamentului, constatăm cu stupoare că acestui document i-a fost, din nou, modificat sensul prin introducerea operatorului de transport și de sistem precum și a operatorilor de distribuție în poziția de cumpărători asimilați marilor clienți, deci beneficiari și participanți la piața în discuție precum și prin interdicția adresată producătorilor de a publica oferte inițiatoare care să conțină clauze ce le sunt favorabile, în timp ce toate observațiile noastre reiterate în procesul de consultare publica au fost respinse", susțin reprezentanții marilor consumatori de energie.

Scopul inițial al acestei piețe era să fie destinată exclusiv consumatorilor finali energointensivi care folosesc energia electrică pentru a produce bunuri cu valoare adăugată mare și foarte mare, companiile de distribuție fiind clasificate diferit de legislația europeană, iar introducerea acestor companii în regulament depășește obiectivul grupului de lucru interministerial constituit la inițiativa Guvernului strict pentru această piață.

Deși proiectul Regulamentului prevede că este „interzisă revânzarea energiei electrice achiziționate de către clienții finali mari pe această piață", nu a fost instituit niciun mecanism de control și, eventual, sancționare care să conducă la împiedicarea unor astfel de tranzacții care în mod evident ar goli de conținut întregul concept, atât timp cât, în realitate, distribuitorul nu este împiedicat de nimic să utilizeze energia electrică și în alte scopuri decât consumul propriu având în vedere excepția pe care regulamentul o prevede de la regula interdicției (fără sancțiune) de a revinde energia electrică achiziționată de pe PMC: cu excepția revânzării către afiliați pentru consumul propriu al acestora. Această excepție deschide calea pentru operatorii de distribuție care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală de a revinde energia electrică și către un afiliat al său, fapt ce ar contraveni flagrant principiului unbundling-ului, potrivit căruia operatorul de distribuție trebuie să fie independent, cel puțin în ceea ce privește forma sa juridică, organizarea și procesul decizional, față de alte activități care nu au legătură cu distribuția.

"În concluzie, nu înțelegem rațiunea pentru care distribuitorii ar beneficia de dreptul de a participa la această piață pentru un consum care, în realitate, este alcătuit din pierderile de energie electrică din elementele componente ale rețelei, precum și din energia electrică preluată din rețea, dar nefacturată, spre exemplu, din cauza unor racordări ilegale sau a unor grupuri de măsurare defecte. Prezentul regulament, într-o formă complet diferită față de propunerea inițială înaintată de producători și clienții mari industriali, este o recunoaștere a lipsei de importanță și a dezinteresului față de nevoie consumatorilor pe care ANRE îl manifestă față de industria românească, în contextul unor condiții de piață dificile atât pentru consumatori cât și pentru economia națională și cetățenii României, punând în pericol locurile de muncă ale angajaților din întreprinderile mari și contribuind la creșterea ratei șomajului", au declarat reprezentanții asociației.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.