Prahovenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

Publicat in Business 18 Noiembrie 2021 Actualizat: 18 Noiembrie 2021 931 ori
Google+ WhatsApp
Prahovenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!
Prahovenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

În ultimii cinci ani, peste 2.000 de consumatori din România au obținut de la bănci și IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, diminuarea dobânzilor, scăderea ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Unii consumatori au obținut reduceri de zeci de mii de euro, CHF sau lei din datoria pe care o aveau de achitat către bancă.

Începând cu martie 2016, beneficiile obținute în urma negocierilor dintre consumatori și bănci, prin intermediul CSALB sunt de aproximativ 5 milioane euro, media pentru fiecare caz soluționat fiind de 3.700 de euro în 2020.

Anul trecut aproape 2.500 de români s-au adresat Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). 176 de consumatori din Prahova au solicitat în 2020 și primele 8 luni din 2021 o negociere cu banca sau IFN-ul pentru contractele aflate în derulare, județul Prahova fiind al 4-lea din țară ca număr de cereri transmise către CSALB.

Caravana online a CSALB își propune să informeze consumatorii de servicii financiare despre posibilitățile și avantajele pe care le aduce concilierea față de soluționarea problemelor în instanță.

Câteva exemple despre ce au obținut prahovenii ale căror cereri de negociere au fost acceptate de bănci:

  • Suspendarea executării silite – M.I.R a obținut în urma cererii pe care a trimis-o către CSALB sistarea executării silite ca urmare a semnării unui angajament de plată.
  • Diminuarea soldului creditului – În cazul lui I.F. banca va aplica un discount (remitere de datorie) de 20% din expunerea datorată și va reeșalona suma rămasă de plată pe termenul actual al creditului, cu o dobândă fixă de 1% aplicabilă până la maturitate. În acest fel, rata lunară se va reduce până la aproximativ 2.400 de lei.
  • Solicitare de refuz la plată – Comerciantul va restitui consumatorului F.S. suma de 734 lei deoarece acesta a efectuat o plată greșită pentru care a cerut imediat refuz la plată, dar banca nu a acționat în timp util, transferând banii către un destinatar greșit.
  • Soluții pentru rezolvarea problemelor – Comerciantul va șterge din datoria lui N.C.M. suma de 9.000 lei, cu condiția ca acesta să depună o cerere de restructurare a creditului.
  • Ștergere datorie – Remiterea totală de datorie în cazul a două credite de consum fără ipotecă. Consumatorul C.C. a beneficiat de ștergerea a 40.000 lei din partea băncii.
  • Reducere dobândă - Reducerea marjei dobânzii pe toată durata creditului, de la 5% (în prezent) la 2,73%. Rata lunară scade, în cazul lui R. L. de la 310 lei la 215 lei.
  • Micșorare rată prin micșorarea dobânzii – În cazul consumatoarei N.C., contractul a fost prelungit cu 12 luni, iar banca a acordat o perioadă de grație de 6 luni în care consumatoarea va achita o rată de 283 lei. După încetarea perioadei de grație rata va fi de 695 lei.

Cererile pot fi trimise online, direct de pe site-ul www.csalb.ro, iar întreaga procedură de conciliere cu banca sau IFN-ul este gratuită pentru consumatori și nu durează mai mult de 90 de zile. Negocierea este intermediată de conciliatorii Centrului și prin email sau telefon, acest lucru fiind folosit mai ales în perioada pandemiei, când nu a fost posibilă întâlnirea fizică.

Consumatorii care trimit cereri către CSALB sunt sfătuiți să atașeze și documente care să justifice dificultățile lor financiare, scăderea veniturilor sau creșterea cheltuielilor. Dacă banca/IFN-ul acceptă cererea, este desemnat un conciliator care, în urma discuțiilor dintre părți, va propune la final o soluție de rezolvare a situației semnalate. CSALB lucrează în acest moment cu 19 conciliatori care sunt printre cei mai buni specialiști în drept și domeniul financiar-bancar din țară. Conciliatorii sunt profesori universitari, avocați renumiți și foști judecători.

Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.