Cum solicităm anularea executării silite?

Publicat in Business 11 August 2021 1234 ori
Google+ WhatsApp
Cum solicităm anularea executării silite?
Cum solicităm anularea executării silite?

Ce are de făcut un debitor persoană fizică sau persoană juridică, atunci când este executat silit de către un creditor Banca, Ifn sau recuperator de creanțe sau chiar de către ANAF?

Ce facem dacă primim acte de executare silită? Cum solicităm anularea executării silite?
Deși subiectul este unul extreme de cuprinzător și cumva intercalează subiectul executării silite "civile" și subiectul executării silite "fiscale", am ales să discutăm despre amandoua în ideea în care scopul este același –

-Creditorul vrea să își recupereze o suma de bani și nu contează dacă se numește stat sau particular.

Preambul pentru cei care sunt în execuare silită:
În situația în care primiți acte prin care vă este adus la cunoștință faptul că s-a demarat o executare silită împotriva dumneavoastră cel mai important lucru de știut este că termenul pentru a formula o contestație la executarea silită este de 15 zile din momentul în care se primesc actele de executare.

Deși termenul de 15 zile este deja reglementat de o bună perioada în Codul de Procedura Civilă, asta nu ne-a împiedicat să redactăm și să sesizăm Curtea Constituțională cu o excepție în atare sens, nouă cel puțin părându-ni-se că este un termen neconstituțional.

De asemenea, începând cu anul 2020, chiar luna feburarie, CJUE a pronunțat o decizie extreme de interesantă, prin care a stabilit că se poate formulă o contestație la executarea silită chiar și peste termenul de 15 zile, dacă este pus în executare silită un contract cu banca și dacă debitorul cotesta clauzele posibil abuzive ale contractului.

La ce trebuie să fie atenți debitorii?
Un lucru principal atunci când sunteți executat silit este să verificați modul în care s-a încuviințat executarea silită împotriva dumneavoastră, și anume dacă s-a încuviințat o executare asupra veniturilor salariale sau dacă încuviințarea s-a făcut sub toate formele, situație în care vorbim despre o executare imobiliară.

Dacă în încheierea de încuviințarea nu este specificat modul concret de executare atunci întreagă executare este lovită de nulitate absolută.

Dacă sunt executat silit pe casă, ce fac?
În primul rând, trebuie să căutăm să găsim o varianta de pentru încetarea executării silite. În oricare dintre cazuri sau dacă apar alte elemente ce pot fi considerate ilegale pe parcursul executării silite, trebuie depusă contestație la executare în termenul legal, însă în cazul unei executari imobiliare trebuie formulată și o cerere de suspendare provizorie până la soluționarea contestației la executare pentru a nu fi scos imobilul dvs la vânzare. Instanța se va pronunță asupra cererii de suspendare provizorie în urmă achitării de către dumneavoastră a unei cauțiuni.

Ce arme am împotriva executării silite?
Nu de puține ori executarea silită împotriva dumneavoastră este demarată după foarte mulți ani de la ultima plata efectuată de către dumneavoastră, situație în care datoria ce se impută este prescrisă. Asta înseamnă că încetarea executării silite ar trebui să intervină.

Trebuie să verificați dacă au trecut mai mult de 3 ani de la ultima plata efectuată până la momentul în care primiți actele de executare, dacă această perioada este împlinită sau depășită atunci datoria este prescrisă, însă trebuie să acționați în acest sens deoarece prescripția nu operează de drept și dacă este depășit termenul legal prescripția nu se mai poate invoca.

Există și situații în care se face excepție de la regulă însă aceste situații trebuie dovedite foarte bine în instanța. Câștigați procesul și câștigați și întoarcerea executării silite.

Este vorba despre situația în care debitorul din motive întemeiate nu a putut să ia la cunoștință de primirea acestor documente, situație în care acesta poate depune contestația la executare în termen de 15 zile de la momentul în care ia la cunoștință de aceste documente, solicitând instanței de judecată repunerea în termenul legal de a formulă o contestație la executare.

Ce aș putea să invoc dacă am pierdut termenul de contestație la executare?
Că și exemplu de situații în care se poate solicită repunerea în termenul legal avem următoarele:

Situația în care debitorul nu se află în țară la momentul primirii documentelor, situația în care se poate face dovadă cu bilete de avion, contractul de muncă din strainate sau orice alte documente care pot atestă faptul că nu va aflați în țară la momentul comunicării actelor de executare

Situația în care va aflați internat într-o instituție medicală, situație în care se poate face dovadă cu actele emise de către acea unitate ca și exemplu biletul de exeternare

Situația în care executorul cu rea credință trimite documentele la o adresa de domiciliu la care dvs nu mai locuiți.

Aici întâlnim două situații distincte și anume:

Situația în care dvs ați comunicat nouă adresa de domiciliu creditorului iar executorul cu rea voință face comunicarea actelor la adresa veche având în mod clar intenția de se depăși termenul legal de formulare a unei contestații la executare

Situația în care nu s-a făcut comunicarea schimbării domiciliului către creditor, însă și în această situație trebuie să știți că puteți formula o repunere în termen deoarece executorul are un rol activ, asta însemnând și faptul că acesta trebuie să emită adrese de căutare la instituțiile statului pentru a-i fi comunicată nouă adresa de domiciliu a debitorului în cazul în care această s-a modificat de la momentul contractării până la momentul întocmirii actelor de executare.

De asemenea, în cadrul executării silite puteți primi și somații mobiliare, în această situația executorul înființând sechestru asupra bunurilor mobile și anume autoturismul dumneavoastră.

În această situație nu înseamnă că veți fi oprit pe stradă sau că se va reține mașina de către organele de poliție ce efectuează un control de rutină, însă cea mai bună cale să va aparti împotriva unui astfel de demers, care de cele mai multe ori este unul abuziv mai ales în situațiile când avem că și creditor o firma de recuperare creanțe, este efectuarea unei contestațîi la acea adresa de înființare emisă de către executor. După ce veți câștigă dosarul veți putea cere întoarcerea executării silite.

Există anumite situații în care debitorii nu au luat la cunoștință de executarea silită începută împotriva lor deși aceasta este începută de foarte mulți ani, situație în care trebuie în mod clar să verificați dacă nu cumva va aflați într-o situație în care puteți invoca perimarea dosarului execuțional, însă acest lucru se poate face doar după o verificare amănunțită a întregului dosar de executare.

Important în cele din urmă este să respectați termenele de contestație la executare și să urmați procedura de contestație la executare aferentă anului 2020 și cu trimitere spre 2021.

După ce ați câștigat procesul de anulare a executării silite, solicitați și întoarcerea executării silite.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.