Urmeaza o criza de proportii. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat in Business 29 Ianuarie 2021 683 ori
Google+ WhatsApp
Urmeaza o criza de proportii. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial
Urmeaza o criza de proportii. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial

Pandemia de coronavirus a provocat o contracție de 2,5% a economiei Statelor Unite, potrivit estimărilor Rezervei Federale, cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP.

Mai mult, unii analiști economici sunt de părere că scăderea este de 3,6% în 2020.

"În 2020 comparativ cu 2019, PIB-ul a scăzut cu aproximativ 3,5%. Este vorba de cea mai puternică scădere a PIB de la demobilizarea de după cel de-al doilea război mondial în 1946 pentru că acea contracţie din cel de-al doilea trimestru a fost foarte puternică şi a fost recuperată doar parţial în trimestrul al treilea şi al patrulea", spune Jason Furman, profesor de economie la Universitatea Harvard şi fost membru al Comisiei Economice de la Casa Albă, în timpul preşedintelui Barack Obama.

Departamentul Comerțului va publica datele privind evoluția PIB în ultimul trimestru din 2020, și va arăta că revenirea din criză va fi mai lentă decât se estima inițial din cauza celui de-al doilea val de infecții cu virusul SARS-CoV-2.

Economia SUA a crescut cu 2,2% în 2019. Însă anul trecut, criza provocată de răspândirea coronavirusului a provocat închiderea multor afaceri, de la restaurante și până la operatori de transport aerian, ceea ce a dus la creșterea șomajului. În luna decembrie 2020, circa 16 milioane de americani primeu indemnizații de sociale.

Însă rata reală a șomajului este de circa 10%, comparativ cu cifrele oficiale care indică doar 6,7%, după cum a avertizat președintele Fed, Jerome Powell.

FMI previzionează o creștere de 5,1% a economiei amereicane în acest an, stimulată de planul de susținere în valoare de 900 d e miliarde de dolari. Dacă estimarea se adeverește, avansul va fi cel mai mare după 1984.

Prin comparație. Rezerva Federală are în vedere un avânt mai mic, de 4,2% în 2021 și de 3,2% în 2022.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.