Engie, amendată de ANPC pentru practici înșelătoare

Publicat in Business 16 Decembrie 2020 2091 ori
Google+ WhatsApp
Engie, amendată de ANPC pentru practici înșelătoare
Engie, amendată de ANPC pentru practici înșelătoare

Engie amendată de ANPC pentru practici înșelătoare. Furnizorul de gaze trebuie să plătească 50.000 de lei după ce în urma verificării unor oferte, s-au constatat „practici comerciale înșelătoare", scrie pe pagina sa de FB Sorin Claudiu Susanu.

Șeful CRPC Brașov a scris într-o postare:
„Acțiunile de control a agenților economici care activează în domeniul energiei au continuat și, din păcate, au fost descoperite noi nereguli. Pentru ceea ce am constatat, a fost aplicată o amenda de 50000 lei si se vor face toate demersurile pentru eliminarea neregulilor din contractele încheiate cu consumatorii.

S-a analizat contractul încheiat între consumatori și operatorul economic, în calitate de furnizor, "——ONE 24 – pachet integrat de servicii : gaz, electricitate și servicii tehnice", precum și oferta aferentă, precursoare încheierii contractului în speță.
În acest sens, în ofertă se indică "preț fix al energiei pentru 24 luni", dar în cuprinsul contractului ——-ONE 24, la art.3 „Prețul contractului", alin.6) se menționează că „Prețul se poate actualiza, modifica conform prevederilor art.7 "Modificarea circumstanțelor" din Condițiile Generale de Contractare, începând cu a 13-a lună", iar la aliniatul 8) se indică "înainte cu cel puțin 30 zile calendaristice de expirarea perioadei de valabilitate a prețului, vânzătorul va notifica cumpărătorul cu privire la noile condiții de preț". Se constată astfel, nu doar caracterul contradictoriu al celor două informații înscrise în contractul respectiv, dar și o practică comercială înșelătoare.

De asemenea, la art.4 "Modalitatea de facturare și condiții de plată " alin.1), lit.a) se indică "pentru a 12-a lună contractuală se emite o factură care va conține regularizarea financiară, în baza datelor de consum primite de la operatorul de distribuție sau operatorul de rețea, precum și regularizarea prețului ", iar la alin.3) se menționează "în cea de a 12-a lună contractuală, vânzătorul va include în factura de regularizare financiară și reîncadrarea categoriei de consum de gaze naturale", fără ca beneficiarul/consumatorul să fie informat asupra categoriei de consum în care a fost sau ar putea fi încadrat și, cum influențează categoria de consum regularizarea prețului. Menționăm că reiterarea informației privind modificarea prețului energiei, se regăsește și în cuprinsul Anexei 1 la contractul în speță, respectiv "perioadă valabilitate preț – Prețul se poate actualiza/modifica, conform prevederilor contractuale, începând cu a 13-a lună ".

Astfel, prin modul de informare al consumatorilor și prin omisiunile existente în ofertă/contractul de furnizare "—– ONE 24", se constată că aspectele descrise sunt susceptibile să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, și reprezintă o practică comercială înșelătoare.

Având în vedere cele manționate, se constată că operatorul economic a încălcat prevederile art.6, alin.1, lit.d) din Legea 363/2007 și se sancționează conform art.15, alin.1, lit.b) coroborat cu art.17, alin.2, lit.c) din Legea 363/2007."

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.