Viitorul Uniunii Europene depinde de deznodamantul prezidential din Franta

Publicat in Raul Petrescu de catre Raul Petrescu 24 Aprilie 2017 714 ori
Google+ WhatsApp
Viitorul Uniunii Europene depinde de deznodamantul prezidential din Franta
Viitorul Uniunii Europene depinde de deznodamantul prezidential din Franta

A sosit si ziua cea mare! Astazi, francezii au votat pentru un viitor al stabilitatii si pacii, pentru diminuarea, daca nu chiar eradicarea atentatelor teroriste, pentru echilibru, dar si pentru extremism ( de dreapta, nu de stanga). Pentru ca s-au saturat de o clasa politica corupta si neputincioasa in fata principalului flagel care a guvernat natiunea franceza in ultimii ani – atentatele teroriste. Din cei patru candidati cotati cu cele mai mari sanse, potrivit exit-poll-urilor, vor intra in turul doi liderul extremei dreapta din Franta, Marine Le Pen, o voce extem de influenta si la nivelul Parlamentului European si liderul formatiunii de centru “ En marche “, Emmanuel Macron. Daca Le Pen a inregistrat aproximativ 24% din sufragii, liderul moderat a obtinut 22% din voturi, urmand ca cei doi sa-si dispute hegemonia in turul doi prezidential.

La saptesprezece ani de la alegerile prezidentiale din Romania, avem senzatia de deja-vu in Franta, stat care deseori a adus deservicii de imagine tarii noastre ca urmare a emigrarii masive a minoritarilor etnici. Ce vor face francezii pe 7 mai? Vor allege echilibrul in detrimentul extremismului asa cum au facut romanii in 2000, acestia din urma preferand totusi, ideologia de centru-stanga sau vor aprecia ca doar extremismul poate stavili pericolul iminent al declansarii frecvente a atacurilor teroriste?

Ceea se va intampla pe sapte mai va determina , in opinia mea, chiar trendul Uniunii Europene, nefiind exclus, chiar foarte probabil ca , in cazul victoriei carismaticei personalitati politice feminine, Marine Le Pen – desi implicata recent intr-un scandal marcant de coruptie – Franta sa se alature Marii Britanii in privinta Brexitului. O victorie a acesteia ar intensifica relatiile bilaterale dintre Franta si S.U.A, avand in vederea sustinerea exprimata oficial de catre presedintele Trump pentru liderul grupului politic extremist din Parlamentul European.

In schimb, o victorie a lui Macron, ar consolida statutul UE si ar reprezenta o victorie mare pentru stabilitatea legendarei organizatii. Totusi, e important sa asteptam rezultatul oficial al primului tur, avand in vedere distanta mica de voturi intre cei patru contra-candidati, Francois Fillon, candidatul dreptei, avand doar cu 1,5 % mai putin ca Le Pen, iar Melenchon, candidatul extremei stangi, nu mai putin de 18%, cu doar 6% procente mai putin ca Macron si cu 4 % mai putin ca Le Pen.

Asistam, asadar, la o lupta doctrinara surda, fiecare european dorindu-si ca aceste alegeri sa aduca liniste si securitate pe vechiul continent, precum si disparitia unui tot mai invocat razboi rece.

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.