Cum înmatriculezi o mașină second-hand adusă din Germania

Publicat in Auto & Moto 14 Iunie 2018 1509 ori
Google+ WhatsApp
Cum înmatriculezi o mașină second-hand adusă din Germania
Cum înmatriculezi o mașină second-hand adusă din Germania

Dacă ai achiziționat sau te pregătești să cumperi o mașină second-hand de pe meleaguri germane și nu cunoști pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a o înmatricula în România, atunci aici vei găsi răspunsul.

1. RAR

Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce ai bătut palma cu neamțul este unul simplu, dar destul de costisitor. Trebuie să mergi la RAR pentru a obține cartea de identitate, certificatul de autenticitate și ITP-ul.

Iată documentele necesare pentru a obține actele de mai sus: actul de identitate, brief-ul mare și o cerere activitate RAR (document).

2. Primărie

Mergi la Primărie pentru a înscrie mașina pe numele tău. Dosarul trebuie să conțină contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate a mașinii obținută de la RAR, actul de identitate și fișa de înmatriculare. Toate aceste documente trebuie să fie prezentate atât în original, cât și copie. De asemenea, mai ai de completat o cerere tip pe care o primești de la Primărie.

După ce vei primi decizia de plată poți merge la casierie pentru achitarea sumei respective.

3. Asigurarea auto

Fără o poliță RCA nu vei putea înmatricula mașina. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.

4. Taxă certificat de înmatriculare

Acesta este penultimul pas. Mergi la CEC și achită taxa de eliberare certificat de înmatriculare.

Contravaloarea certificatului de inmatriculare se poate achita prin Internet Banking (pentru confirmarea tranzacției este necesara o perioada mai mare de 24 ore), virament bancar, mandat poștal, numerar – la ghișeu.

Pe documentul de plată vor fi inscrise urmatoarele informatii: codul numeric personal, numele si prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, codul fiscal al Institutiei Prefectului, suma si tipul documentului pentru care se efectueaza plata.

5. Drumul la poliție

După ce ai reușit să pui mâna pe toate aceste acte mai ai un singur pas de făcut. Mergi la poliție și depunde dosarul pentru înmatriculare.

Iată actele pe care trebuie să le ai: cerere de înmatriculare, fișă de înmatriculare, asigurare RCA, contract de vânzare-cumpărare, brief-ul mare, ITP, certificat de autenticitate RAR, plăcuțele de înmatriculare din Germania, chitanță taxă de înmatriculare Primărie, chitanță taxă eliberare certificat de înmatriculare (CEC), chitanță achitare timbru de mediu

Atenție! Pentru a scăpa de eventualele drumuri la poliție, vă recomandăm să faceți câte o fotocopie după actele enumerate mai sus.

Ce trebuie să mai știi?

În cazul absenței documentelor de înmatriculare emise de autoritățile străine, serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competent va înmatricula un vehicul care provine dintr-un stat membru UE numai după obținerea confirmării de la acest stat a faptului că solicitantul este îndreptățit să reînmatriculeze vehiculul în România.

Până la clarificarea situației solicitantului i se pot atribui succesiv mai multe autorizații de circulație provizorii.

Mare atenție la acest aspect

Pe de altă parte românii care cumpără mașini second-hand de la intermediari trebuie să fie atenți la actele pe care le primesc, pentru că se pot trezi că nu pot înmatricula mașina în țară.

O mașină adusă din Germania, spre exemplu, poate avea ștampila pe talon pentru “casare/dezmembrări” (Verwertungsnachweis lag vor). O astfel de mașină este aproape imposibil de repus în circulație chiar și în România, deși este în stare de funcționare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.