Ce riscă românii care cumpără maşini la mâna a doua. Măsura se aplică din 20 mai

Publicat in Auto & Moto 09 Mai 2018 862 ori
Google+ WhatsApp
Ce riscă românii care cumpără maşini la mâna a doua. Măsura se aplică din 20 mai
Ce riscă românii care cumpără maşini la mâna a doua. Măsura se aplică din 20 mai

n cazurile în care se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. Prevederile respective se vor aplica din data de 20 mai 2018.


„Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”
, prevede actul normativ. Practic, în prezent, Codul rutier nureglementează suspendarea înmatriculării.Circularea pe drumurile publice cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă și va putea fi sancționată cu amenzi drastice, se arată în Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în august 2017, iar prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se vor aplica de la data de 20 mai 2018.

Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție. Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare. Acum, acest termen este de doar 30 de zile.

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului - n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (...) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în OG nr. 14/2017.

În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura luată de Executiv are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor. De exemplu, asemenea situații au fost raportate de cititorii avocatnet.ro, de-a lungul anilor, în cazul tranzacțiilor cu mașini la mâna a doua.

„Astfel, reglementările în vigoare instituie în sarcina noului proprietar obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în evidențele autorităților abilitate (să înmatriculeze autovehicule). Cu toate acestea, sunt și situații în care noii proprietari de vehicule rămân în pasivitate. Motivele țin de indiferență sau, mai grav, de încercarea de a evita răspunderea juridică (în situația săvârșirii unor abateri de la normele privind circulația pe drumurile publice) sau chiar plata unor taxe”, era lămurit în nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 14/2017 în forma sa de proiect.

Mai precis, au fost indicate măsurile luate în ultimii ani pentru combaterea acestei practici, dintre care cea mai recentă a fost operată în 2016, însă s-a subliniat că este nevoie și de o sancționare adecvată a celor ce nu respectă obligația raportării schimbării de proprietar.

„Astfel, introducerea instituției juridice a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiții stricte prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, ar trebui să contribuie la crearea unui instrument complet de control și la normalizarea unei situații care afectează interesele private ale persoanelor, dar și interesul public”, mai era punctat în documentul indicat.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cele mai citite