ANALIZĂ / Prețul carburanților a trecut de 6 lei pe litru, unele sortimente se vând cu 6,4 lei. Cine este de vină

Publicat in Auto & Moto 09 Mai 2018 444 ori
Google+ WhatsApp
ANALIZĂ / Prețul carburanților a trecut de 6 lei pe litru, unele sortimente se vând cu 6,4 lei. Cine este de vină
ANALIZĂ / Prețul carburanților a trecut de 6 lei pe litru, unele sortimente se vând cu 6,4 lei. Cine este de vină

Prețul mediu al benzinei și motorinei a ajuns la 5,5 lei pe litru, în vreme ce unele sortimente de top au trecut chiar și de 6,4 lei, după ce companiile petroliere au scumpit carburanții, ca urmare a creșterii cotațiilor țițeiului la nivel mondial la 75 de dolari pe baril, potrivit unei analize Libertatea.

Reamintim, carburanții erau în jur de 4,5 lei pe litru în vara anului trecut. În luna august 2017, Guvernul a anunțat public proiectul privind reintroducerea supraaccizei de 7 eurocenți pe litru, ceea ce a făcut ca ulterior carburanții să se scumpească cu 45 de bani pe litru.

De asemenea, din toamna anului trecut, cotațiile petrolului au urcat la nivel internațional, mai întâi din cauza unor uragane care au perturbat producția, pentru ca apoi prețurile să crească după ce OPEC a decis prelungirea unui acord de limitare a producției.

Acum, barilul de țiței a trecut de 70 de dolari și a atins chiar și pragul de 75 de dolari, din cauza instabilității din Venezuela și a iminentei denunțări a acordului nuclear cu Iranul din partea SUA.

Prețul mediu al benzinei este în România de 5,47 lei pe litru, potrivit ultimei raportări a Comisiei Europene, din data de 30 aprilie. La motorină, nivelul este de 5,59 lei pe litru.

Raportat în euro, prețul benzinei este de 1,173 euro pe litru în România, față de 1,063 euro pe litru în Bulgaria și 1,154 euro în Polonia.

Benzina este mai scumpă însă în Ungaria (1,201 euro pe litru) și Slovacia (1,354 euro pe litru).

Motorină mai scumpă decât în Austria și Spania

La motorină, situația este la fel: costă 1,2 euro pe litru în România, peste nivelul din Bulgaria (1,057 euro pe litru), Polonia (1,135 euro pe litru) și Austria (1,190 euro pe litru). Inclusiv în Spania este mai ieftină decât în țara noastră, respectiv 1,183 euro pe litru.

În Ungaria este mai scumpă, respectiv 1,221 euro pe litru, ca și în Slovacia – 1,223 euro pe litru.

Cea mai scumpă benzină din UE se găsește în Olanda (1,639 euro pe litru), Italia (1,585 euro), Danemarca (1,577 euro) și Grecia (1,575 euro).

Cea mai scumpă motorină este în Suedia (1,467 euro), Marea Britanie (1,432 euro) și Italia (1,462 euro).

Prețuri mari, profit la petroliști

Dar acestea sunt doar prețurile medii. România cunoaște și prețuri de peste 6 lei pe litru, atât la benzină, cât și la motorină. Este vorba de sortimentele superioare. Cel mai mare preț identificat de către Libertatea este de 6,44 lei.

Preturi pentru sortimentele de benzină superioară din data de 8 mai 2018Prețuri pentru sortimentele de benzină superioară din data de 8 mai 2018
Prețuri pentru sortimente de motorină superioară din data de 8 mai 2018

Și acest lucru se observă foarte clar în rezultatele financiare ale companiilor petroliere.

Petrom a raportat pe primele trei luni creșterea cu 38% a profitului net, la 854 de milioane de lei, în condițiile în care vânzările companiei au crescut cu doar 5% față de aceeași perioadă a anului 2017, până la 4,87 miliarde de lei.

Petrom estimează un preț mediu de 68 de dolari pentru barilul de țiței Brent, față de 60 de dolari, cât era estimarea anterioară.

”În Romania, costul de producție exprimat în USD/bep a crescut cu 13%, la 11,92 USD/bep (baril echivalent petrol – n.r.), în timp ce exprimat în lei/bep, a rămas relativ stabil, la o valoare de 45,14 lei/bep, cu 1% peste nivelul din T1/17”, a arătat Petrom în raportul trimis bursei.

Evoluția prețurilor la carburanți versus evoluția prețului la țițeiEvoluția prețurilor la carburanți versus evoluția prețului la țiței

Pragul psihologic

Prețul carburanților a depășit chiar și 7 lei pe litru în anul 2014, moment la care Guvernul Ponta introducea pentru prima oară acciza de 7 eurocenți, dar și taxa pe stâlp de 1,5% din valoarea activelor. De asemenea, la acel moment, TVA era de 24%, iar barilul de țiței se tranzacționa la peste 100 de dolari pe baril.

Între timp, autoritățile au eliminat taxa pe stâlp și au redus TVA de la 24% la 19%.

Concomitent, prețul țițeiului a scăzut de la 100 de dolari pe baril la un minimum de 36 de dolari, ca urmare a ”războiului petrolului” dintre statele membre OPEC și producătorii nord-americani care extrag din șisturi. Între timp, OPEC a stabilit, alături de Rusia, Kazahstan și alți producători mari, o reducere a producției, ceea ce a dus ulterior la creșterea prețurilor petrolului la nivel mondial.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cele mai citite