Se schimba legea RCA. Victimele accidentelor rutiere vor putea fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite

Publicat in Auto & Moto 23 Octombrie 2017 319 ori
Google+ WhatsApp
Se schimba legea RCA. Victimele accidentelor rutiere vor putea fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite
Se schimba legea RCA. Victimele accidentelor rutiere vor putea fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, din acest an, odată cu noua lege RCA (legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA), victimele accidentelor rutiere vor putea primi despăgubiri și în funcție de evaluarea psihologică a traumelor psihice suferite. Este pentru prima dată când un act normativ din România pune în evidență atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică. Modificarea a fost posibilă la inițiativa Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație.

În conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic", scrie ziarulunirea.ro. Astfel, în cadrul procedurii amiabile de stabilire a despăgubirilor (între asigurator și victimă), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora". "Introducerea evaluării psihologice ca element probator esențial și distinct de evaluarea medico-legală, în conturarea gravitații traumelor, constituie un important pas înainte și totodată o reală garanție în respectarea dreptului fundamental la integritate psihică.

În plus, tot în acest an, garantul justiției din România, Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat printr-o decizie luată în unanimitate, în urma unui memoriu înain­tat de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, că susține accesul liber la justiție al persoanelor vătămate în accidente. Din scrisoarea de răspuns adresată lui Radu-Cătălin Condescu, în urma analizei în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotărât sesizarea ministrului Justiției cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, în sensul că cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/ sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru".

Dincolo de aspectul juridic și de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justiție, răspunsul CSM mai punctează și un alt aspect: prin formula „integritate fizică și/sau psihică" se recunoaște dreptul victimei de a beneficia de compensații materiale chiar și atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodată și introducerea evaluării psihologice în stabilirea compensațiilor materiale/morale – fapt care reprezintă o premieră așteptată deopotrivă de victime, dar și de către specialiști.

De această nouă abordare juridică ar putea beneficia nu doar cei afectați de accidente rutiere, ci și victimele accidentelor de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip", se arată în același comunicat.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office