Test de consum cu Volkswagen Passat 1.6 TDI. Dovada ca un diesel mic pe masina mare poate face treaba foarte buna

Publicat in Auto & Moto 29 August 2017 986 ori
Google+ WhatsApp
Test de consum cu Volkswagen Passat 1.6 TDI. Dovada ca un diesel mic pe masina mare poate face treaba foarte buna
Test de consum cu Volkswagen Passat 1.6 TDI. Dovada ca un diesel mic pe masina mare poate face treaba foarte buna

Diesel mic, masina mare, o cutie de viteze manuala cu sase trepte excelenta si o echipare de intrare in gama interesanta, denumita Advance, fac din Volkswagen Passat 1.6 TDI 120 CP o optiune interesanta in tot mai animatul segment D – cel care se adreseaza atat middle-managerilor, dar si familiilor cu venituri medii. Am condus Volkswagen Passat 1.6 TDI timp de peste o saptamana si am realizat acest jurnal de bord, cu accentul pe consum.

Din capul locului, sa va spun despre ce masina e vorba. Echiparea Advance pentru Volkswagen Passat ofera exact atat cat e nevoie in 2017 pentru ca masina sa se simta deopotriva suficient de bine dotata si aproape incredibil de accesibila: 23.691 euro cu tot cu TVA (19.909 euro fara TVA). Configuratia exacta a masinii din acest test o poti accesa AICI.

Pentru testul de consum ar fi de asemenea relevant sa va spun ca masina avea 12 km la bord cand am preluat-o, deci o masina noua. Iar specificatiile motorului 1.6 TDI pe Passat sunt urmatoarele: 120 CP intre 3.600-4.000 rpm si cuplu maxim 250 Nm intre 1.750-3.500 rpm. Asadar puterea este oferita pe o plaja decenta, iar cuplul intr-un interval de turatie chiar generos.

Un sprint cu aceasta masina poti vedea AICI, dovada ca Passat nu este deloc o masina lenesa atunci cand este echipata cu motorizarea diesel de baza.

O alta observatie personala legata de aceasta configuratie ar fi ca motorul 1.6 TDI este foarte silentios pe Passat, gratie unei antifonari excelente, iar vibratiile sunt foarte reduse, multumita unor suporti motor foarte eficienti. Voi reveni asupra masinii in ansamblu intr-un review complet cu acest model.

Dar sa ma intorc la jurnalul de consum, realizat in principal prin Bucuresti si imprejurimi, in regimul si pe rutele care ar atrage un consum de 10-11 l/100 km la masina mea pe benzina de 1,6 litri, mai veche.

Consumul mediu mentionat la finalul fiecarei zile, in acest jurnal, este cel obtinut de la alimentare (deci consumul mediu pe termenul cel mai lung disponibil), iar in explicatiile despre rute mentionez si consumurile medii intermediare, per calatorie sau per zi de condus. Passat are un computer de bord minunat, facut parca pentru testele de consum, pentru ca iti permite sa alegi intre: 1) consumul mediu de la alimentare; 2) consumul mediu de la pornire; 3) consumul mediu pe termen lung.

Ziua 1

Parcurs: 82 km (de la 12 la 94 km ai masinii)
Consum mediu: 5,8 l/100 km (de la alimentare)

In prima zi, de incalzire, 82 km parcursi, jumatate in oras si jumatate din Bucuresti pana la Mihailesti (GR), la parinti. Am inceput aventura la superba ora de varf 17:00 dinspre Pipera spre Rahova (15 km, 8,1 l/100 km consum mediu) si dupa o pauza de 2 ore, timp in care motorul s-a racit, am pornit spre Mihailesti. Apoi retur in Bucuresti tarziu in noapte.

Desi autonomia afisata la preluarea masinii era 700 km, la finalul primei zile de condus am incheiat cu o autonomie teoretica de 790 km si acel consum mediu 5,8 l/100 km. Un inceput promitator!

Ziua 2

Parcurs: 42 km (de la 94 la 136 km ai masinii)
Consum mediu: 6,1 l/100 km (de la alimentare)

Sesiune de condus inceputa in jurul orei 17:30 din Rahova spre Colentina, apoi prin Centrul Vechi. O dupa-amiaza obisnuita petrecuta cu prietenii, incheiata in jurul orei 22:00 cu un consum mediu pentru aceasta zi de 6,7 l/100 km. Dupa cum aveam sa constat si mai tarziu, acesta pare sa fie consumul mediu de oras (Bucuresti) in trafic normal.

Ziua 3

Parcurs: 16 km (de la 136 la 152 km ai masinii)
Consum mediu: 6,2 l/100 km (de la alimentare)

Inca o sesiune de condus strict in Bucuresti, dar de dis de dimineata (ora 06:00) pentru ca e vremea pentru o deplasare cu avionul de doua zile, in Spania, pentru a conduce noua Mazda CX-5. Am pornit din Rahova, am trecut prin Vitan pentru a prelua un coleg, apoi am lasat Passat-ul in Baneasa si ne-am continuat deplasarea cu un taxi pana la Henri Coanda. Pe aceasta sesiune de condus matinala in Bucuresti (35 minute) am avut consum mediu 6,4 l/100 km pe cei 16 km parcursi (Rahova-Vitan-Baneasa), iar consumul mediu total a urcat cu 0,1 l/100 km fata de ziua precedenta.

Ziua 4

Parcurs: 17 km (de la 152 la 169 km ai masinii)
Consum mediu: 6,1 l/100 km (de la alimentare)

M-am intors din deplasarea de doua zile cu avionul tarziu in noapte si am refacut, practic, drumul de dus in oglinda, cu acelasi coleg plus inca un pasager. Deci trei oameni si bagaje de mana. La orele tarzii ale noptii am scos, pe cei 17 km parcursi, un consum mediu urban de 5,8 l/100 km. Probabil aceasta este cea mai mica valoare pe care o poti avea cu Passat 1.6 TDI 120 CP intr-un oras liber, la trafic de noapte.

Interesant este, in povestea asta, al treilea pasager: Aaron – un american pe care l-am cunoscut in avion si care viziteaza Europa de vreo luna, ajuns, iata, si in Romania. Am zis sa-l scutesc de interactiunea cu taximetristii la miez de noapte si m-am oferit sa-l las eu la cazare, daca tot aveam de facut un ocol de numai 1-2 kilometri.

Cu Aaron mi-am petrecut o jumatate de zi prin Bucuresti si imprejurimi (Mogosoaia), cu Passat-ul nostru 1.6 TDI, deci Aaron devine cumva parte din poveste si vi-l introduc astfel tocmai sa intelegeti de ce in urmatoarele zile am facut kilometri mai multi prin oras.

Ziua 5

Parcurs: 43 km (de la 169 la 212 km ai masinii)
Consum mediu: 6,5 l/100 km (de la alimentare)

O zi plina, petrecuta exclusiv in Bucuresti, cu un pic de ploaie de vara si aglomeratia aferenta acestor conditii meteo. O zi inreaga petrecuta la volan si prin intalniri cu diversi colaboratori si clienti. Asadar, o zi cu distante scurte, opriri dese, aglomeratie si ploaie. Cu aceasta ocazie am vazut si cea mai mare valoare de consum afisata de Passat 1.6 TDI pana acum, adica 8,7 l/100 km, undeva la mijlocul zilei.

Pe masura ce am mai parcurs kilometri media acestei zile pline a coborat la 7,7 l/100 km. Aceasta este si cea mai mare valoare inregistrata in tot testul la finalul unei zile de condus.

Ziua 6

Parcurs: 66 km (de la 212 la 278 km ai masinii)
Consum mediu: 6,4 l/100 km (de la alimentare)

Zi de sambata, trafic relativ lejer, un nou drum Rahova-Mihailesti-Rahova, apoi deplasari scurte prin Bucuresti pentru rezolvat diverse probleme si pentru intalnirii cu prietenii. Asa e cand esti jurnalist auto, pe langa privilegiul de a conduce masini noi timp de o saptamana mai se si strica diverse echipamente folosite la filmat ori fotografiat, asa ca, din cand in cand, mai apar si vizite pe la service-uri de electronice care-ti consuma timp, energie si motorina din rezervorul de la Passat.

Dupa aceasta zi de weekend plina Passat-ul nostru ramane in parcare cu un consum mediu de 6,2 l/100 km (pe toata ziua), iar consumul mediu pe toata viata masinii pare sa se stabilizeze in jurul valorii de 6,4-6,5 l/100 km.

Ziua 7

Parcurs: 95 km (de la 278 la 373 km ai masinii)
Consum mediu: 6,3 l/100 km (de la alimentare)

O zi dedicata noului prieten american Aaron. L-am plimbat cu Passat-ul nostru 1.6 TDI Advance prin tot orasul, sa vada pe repede inainte viata complexa de Bucuresti, cu bune si cu rele, de la cartiere scumpe la cartiere sarace. Sa-i arat americanului din Virginia Porsche-le din Dorobanti si carutele cu tractiune animala din Giurgiului.

Asadar, o sesiune de condus inceputa pe la 17:30 si terminata tarziu in noapte, in care am facut inclusiv o plimbare pana la Palatul Mogosoaia, ca voia sa-l vada. Aaron e impresionat de viata palpitanta de Bucuresti si, mai presus de orice, de disponibilitatea mea sa-i fiu ghid pentru cateva ore.

Spre surprinderea mea, Aaron se arata contrariat de sistemul Start/Stop si ma intreaba de ce se opreste mereu motorul la semafor. Ii explic. Sunt mirat ca i se pare curioasa aceasta tehnologie existenta pe unele masini europene de aproape zece ani. El spune ca a vazut des astfel de masini in excursia lui prin Europa, dar ca “acasa, in Virginia, nu sunt prea comune asemenea masini”. Imi vin in minte niste statistici legate de vechimea parcului auto din SUA…

Ziua noastra se incheie cu un consum mediu de 5,9 l/100 km pentru cei 95 km parcursi, iar media pentru toate zilele de pana acum mai scade un pic, pana la 6,3 l/100 km.

Ziua 8

Parcurs: 133 km (de la 373 la 506 km ai masinii)
Consum mediu: 6,2 l/100 km (de la alimentare)

Zi plina, de dimineata cu filmarea unor cadre exterioare cu Passat pentru review-ul care vine pe 0-100.ro peste doua saptamani. Apoi vizita de seara la un prieten in Snagov. Passat 1.6 TDI ramane in parcare cu un consum mediu de 4,9 l/100 km pentru aceasta zi. Dupa cum aveam sa vad mai tarziu, aceasta valoare de consum pare sa fie cea reala pentru rulajul extraurban.

Ziua 9

Parcurs: 152 km (de la 506 la 658 km ai masinii)
Consum mediu: 5,9 l/100 km (de la alimentare)

Aceasta este ziua in care imi iau “La Revedere” de la aceasta masina, nu inainte de a filma pentru 0-100.ro concluziile acestui test drive si de a vedea si care este consumul extraurban real, pe drum national si autostrada.

Asa ca ziua incepe dimineata devreme (07:00) cu un drum pe ruta Bucuresti/Rahova-Buftea-Ploiesti (deci pana aici doar drum national, DN1A) si retur in Bucuresti la Porsche Bucuresti Nord, in Pipera, in jurul orei 13:00, pe autostrada, centura si un pic de oras.

Pe toti cei 152 km parcursi in aceasta zi am obtinut cu acest Passat 1.6 TDI un consum mediu de 4,9 l/100 km. Acesta este consumul real de extraurban pe care puteti sa-l luati in calcul pentru aceasta masina.

Concluzii

Am petrecut in total 25 de ore si 6 minute la volanul acestui Passat, am parcurs 646 km in total, cu un consum mediu de 5,9 l/100 km si viteza medie 26 km/h.

Asadar, dieselul este printre noi pentru ca inca reprezinta o alternativa foarte atractiva de motorizare, iar cifrele reale din acest test de consum nu fac decat sa confirme sute de mii de utilizatori stiu deja. Alaturi de motorizarile pe benzina moderne, dieselurile moderne au multi ani de cariera comerciala in fata, iar pentru cine vrea sa faca trecerea mai rapid catre o motorizare hibrida sau pur electrica exista deja alternative.

Eu personal sunt nerabdator sa va pot aduce spre lectura, in curand, si un test de consum cu Volkswagen Passat GTE (hibrid)!

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office