Poliţele RCA: Factorul N pentru şoferii cu risc ridicat intră în vigoare din 21 august. Cum se calculează

Publicat in Auto & Moto 21 August 2017 485 ori
Google+ WhatsApp
Poliţele RCA: Factorul N pentru şoferii cu risc ridicat intră în vigoare din 21 august. Cum se calculează
Poliţele RCA: Factorul N pentru şoferii cu risc ridicat intră în vigoare din 21 august. Cum se calculează

Luni, 21 august, intră în vigoare mecanismul de calcul pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) care se aplică şoferilor cu risc ridicat de accidente, numit generic „Factorul N”. Valoarea acestui indice a fost stabilită la 1,36.

Biroul Asigurătorilor întocmeşte în termen de 20 de zile oferta finală. Clientul are la dispoziţie alte zece zile să încheie asigurarea cu firma la care a fost repartizat.

BAAR a utilizat în calculul Factorului N datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă) transmise de ASF, respectiv:
- prima de risc la nivelul fiecărui asigurător RCA, precum şi prima de risc din tariful de referinţă, pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifelor de referinţă pentru asigurarea RCA
- primele comerciale practicate efectiv pentru asigurările RCA de către asigurătorii RCA, aferente poliţelor RCA cu durata de 1, 6 şi 12 luni şi care au avut cel puţin o zi de valabilitate în anul 2016.

Potrivit ASF, valorile primelor comerciale aferente poliţelor cu durată sub-anuală au fost transformate în valori echivalente unor prime anuale. De asemenea, valoarea tuturor primelor aferente poliţelor selectate care au fost încadrate în alte clase de bonus-malus decât B0 au fost transformate în valoarea echivalentă pentru o poliţă similară din clasa B0 prin împărţire la coeficientul specific de bonus-malus aferent clasei în care a fost încadrată poliţa respectivă.

„În urma aplicării de către BAAR a celor două metode descrise în Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36”, a precizat ASF în urma deciziei din 8 august a Consiliului instituţiei de supraveghere.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office