Ai facut accidente? Ai RCA mai mare! Ai condus fara probleme? Ai reducere la RCA!

Publicat in Auto & Moto 25 Decembrie 2009 Actualizat: 26 Decembrie 2009 856 ori
Google+ WhatsApp
Ai facut accidente? Ai RCA mai mare! Ai condus fara probleme? Ai reducere la RCA!
Ai facut accidente? Ai RCA mai mare! Ai condus fara probleme? Ai reducere la RCA!
CSA, arbitrul asigurarilor din România, reaminteste ca asiguratorii vor aplica sistemul bonus-malus pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010. Astfel, un sofer fara daune in 2009 beneficiaza de o reducere de 10% la o polita incheiata pe o perioada de un an. Daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%, intrucat normele CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus.
Sistemul bonus-malus se aplica la tarifele RCA stabilite de asiguratori, notificate la CSA si publicate pe propriile pagini de internet. De asemenea, tarifele de prima aferente asigurarilor RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta. 
Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%. Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinuta de acesta, potrivit CSA. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident), se mai arata in comunicat. Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei, potrivit CSA.
Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Media

{flv}1385{/flv}

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office