PRIMA MAŞINĂ. De ce ACTE au nevoie cei care vor un autoturism nou

Publicat in Auto & Moto 06 Noiembrie 2014 918 ori
Google+ WhatsApp
PRIMA MAŞINĂ. De ce ACTE au nevoie cei care vor un autoturism nou
PRIMA MAŞINĂ. De ce ACTE au nevoie cei care vor un autoturism nou

Tinerii sub 35 de ani şi nu numai ei, care intenţionează să-şi achiziţioneze un autoturism noi pe credit, beneficiind de garanţii guvernamentale la împrumut prin programul "Prima Maşină" trebuie să aducă mai multe acte la bancă, pentru a beneficia de garanţie, conform normelor de aplicare a programului, publicate recent de Ministerul Finanţelor.

 

Iată de ce documente are nevoie solicitantul unui credit cu garanţia statului la achiziţia unui autoturism nou:

- documentul de identitate a beneficiarului, precum şi documentele de identitate ale codebitorului/codebitorilor garant/ţi, după caz

- factura proforma emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Factura proforma emisă de vânzător va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare faptul că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5

- ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanţe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat. În cazul în care beneficiarul înregistrează datorii, certificatul este însoţite de copie certificată pentru conformitatea cu originalul a documentelor justificative, prin care aceste debite au fost achitate.

- declaraţia beneficiarului pe propria răspundere că a deţinut un autoturism nou, la momentul solicitării creditului garantat.

- declaraţia beneficiarului pe propria răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puţin, şi cu un preţ de maximum 50.000 de lei, fără TVA.

-rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare. Banca finanţatoare trimite documentul către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) , după ce îl obţine de la Biroul de Credit.

După ce FNGCIMM îşi dă acordul asupra garanţiei şi trimite contractul băncii, beneficiarul creditului se obligă să constituie, în favoarea băncii şi a statului, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldului creditor al contului curent/ deschis la instituţia de credit finanţatoare pentru acordarea creditului în cadrul programului, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.

De asemenea, la data cumpărării autoturismului, beneficiarul are obligația de a încheia o poliță de asigurare tip FULL CASCO, fără franșiză, care acoperă cel puțin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună. Beneficiarul are obligația cesionării drepturilor derivând din polițele de asigurare în favoarea statului şi a băncii finanţatoare, proporțional cu procentul de garantare.

Sursa: economica.net

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office