Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

Publicat in Auto & Moto 17 Septembrie 2014 29844 ori
Google+ WhatsApp
Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti
Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

Înainte de a vă apuca de şcoala de şoferi, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi bani. Alegeţi-vă cu mare grijă şcoala auto sau instructorul autorizat şi nu vă lasăţi păcăliţi de tarifele mici cu care se laudă unele şcoli.


 

 

Cei care vor să devină şoferi şi sunt nevoiţi să îşi caute singuri o şcoală de şoferi, neavând norocul unei recomandări sigure, trebuie să se informeze foarte bine înainte de a încheia contractul cu o şcoală de şoferi sau un instructor autorizat. Internetul este plin de oferte, care mai de care mai îmbietoare, însă nu trebuie să cădeţi în capcana celor care afişează tarife mici.

 

La o simplă căutare pe internet, veţi descoperi că lista cu preţuri începe de la 500 de lei şi urcă chiar şi până la 1.500 de lei, pentru categoria B. Cel mai practicat tarif pentru taxa de şcolarizare este undeva la circa 1.000 de lei. Nu vă bucuraţi prea devreme, pentru că asta nu este tot! Odată înscrişi la şcoala de şoferi, veţi descoperi o mulţime de alte taxe pe care trebuie să le plătiţi, chiar dacă nu eraţi pregătiţi pentru asta.

 

Odată ce v-aţi înscris la cursurile pentru şcoala de şoferi trebuie să vă faceţi analizele medicale şi testul psihologic. Acestea se fac, de obicei, înainte de a începe orele de conducere. Aşadar, în funcţie de şcoală, pentru fişa medicală şi testarea psihologică trebuie să scoateţi din buzunar între 60 şi 100 de lei. Analizele medicale şi testul psihologic sunt valabile timp de un an de zile.

 

Alte cheltuieli care vor fi achitate de către cursant pe timpul şcolarizării pentru întocmirea dosarului:

  • taxa de cazier, 10 lei la Trezoreria de sector sau 12,60 de lei la Poştă (cazierul este valabil timp de 3 luni)
  • taxa de timbru, 4 lei
  • taxa de permis auto, 68 de lei (se plăteşte la orice unitate CEC sau orice sucursală BCR)
  • taxa de examinare pentru categoriile AM, A, A1, A2, B, B1 si BE, 6 lei (valabilă pentru primele trei încercări)
  • taxa de examinare pentru categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb, Tv, 28 de lei (valabilă pentru primele 3 încercări)
  • taxa de reexaminare pentru orice categorie, 84 de lei (valabilă după trei examene la care candidatul a fost declarat respins)
  • taxă pentru închirierea autovehiculului "Şcoală" în vederea susţinerii examenului de conducere auto, 100 lei
  • taxă încheiere dosar, 20 de lei (această taxă nu este practicată de toate şcolile)
  • taxă pentru ora suplimentară de conducere cu autoturismul "Şcoală", după terminarea celor 30 de ore obligatorii, 50 - 80 de lei, în funcţie de şcoala auto.

 

De exemplu, un cursant care plăteşte în jur de 1.000 de lei taxa de şcolarizare, trebuie să mai scoată din buzunar circa 200 de lei, reprezentând taxa de cazier, de timbru, de permis auto, de examinare, de încheiere dosar şi taxa pentru închirierea maşinii în vederea susţinerea examenului auto. În cazul în care cursantul doreşte să mai facă, de exemplu, cinci ore suplimentare, trebuie să mai achite 300 de lei (la un tarif de 60 de lei, însă, atenţie, acesta diferă de la o şoală la alta). Aşadar, într-un final, şcoala de şoferi va costa în jur de 1.500 de lei.

 

În situaţia în care cursantul nu a luat examenul auto din primele trei încercări, taxa de examinare creşte de la 6 lei, cât era iniţial, la 84 de lei. În acest caz, costul final al şcolii de şofer sale lejer de 1.500 de lei.

 

Am picat traseul, mai dau o dată sala?

 

Răspunsul este "da". În vara anului 2013 s-a creat o mare confuzie referitoare la examenul auto: una dintre propunerile legislative consta în abrogarea regulii care spunea că o dată ce examenul auto teoretic a fost promovat, indiferent de rezultatul probei practice, sala nu ar mai fi trebuit dată încă o dată. Propunerea respectivă nu a fost aprobată niciodată pentru simplul motiv că cei care pică partea practică a examenului auto nu îşi însuşesc suficient cunoştinţele rutiere şi nici nu au (la momentul examenului) abilităţile practice necesare pentru a conduce în siguranţă, potrivit odat.ro.

 

Odată cu publicarea în MO, începand cu 11.06.2013 a Ordinului MAI nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, s-au adus câteva modificări, dar nu s-a modificat art. 12 din OMAI 268/2010 care prevede că:

 

(1) Candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declanşării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(2) Candidaţii neprezentaţi se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(3) Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.
(4) În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office