NOUL COD RUTIER a fost respins: România, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori în 2013

Publicat in Auto & Moto 31 Martie 2014 555 ori
Google+ WhatsApp
NOUL COD RUTIER a fost respins: România, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori în 2013
NOUL COD RUTIER a fost respins: România, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori în 2013

În România s-au înregistrat, anul trecut, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori - 92 - din Uniunea Europeană, chiar dacă numărul este în scădere faţă de 2012, când au fost 101 decese la un milion de locuitori, potrivit unei statistici preliminare publicate, luni, de CE.


 

 

 

NOUL COD RUTIER a fost respins, deşi România are o problemă majoră în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice.  Comisia Europeană informează că 2013 este al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat "o scădere impresionantă" a numărului de persoane ucise pe şoselele Europei. Astfel, conform cifrelor preliminare, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 8% în comparaţie cu 2012, după o scădere de 9% între 2011 şi 2012.

 

În România, numărul deceselor la un milion de locuitori a scăzut cu 9% în 2013 faţă de de 2012, de la 101 la 92, dar rămâne ţara cu cele mai multe decese. România este urmată în această statistică de Luxemburg şi Polonia, unde s-au înregistrat 87 de decese la un milion de locuitori şi de Letonia - 86. La polul opus, se află Suedia cu 28 de decese la un milion de locuitori, Marea Britanie, cu 29, şi Spania, cu 37.

 

Malta este singurul stat în care numărul deceselor a crescut, de la 27 la un milion de locuitori în 2012 la 54, anul trecut.

 

"Siguranţa transporturilor reprezintă o caracteristică a Europei. De aceea este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 să nu reprezinte un caz izolat. (...) Trebuie să depunem în continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a îmbunătăţi siguranţa pe drumurile europene", a declarat comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu mobilitatea şi transporturile.

 

CODUL RUTIER. Senatorii au adoptat, cu 119 voturi "pentru, două "împotrivă" şi o "abţinere" raportul de respingere a Proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe crumurile publice.

 

Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

 

NOUL COD RUTIER. Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conduerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

 

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

 

CODUL RUTIER în vigoare este valabil din data de 19 ianuarie 2013, cînd au intrat în vigoare noile reguli de eliberare a permiselor, care presupun, între altele, şi efectuarea unor examene medicale. De altfel, în ultima lună numai în Bucureşti au fost eliberate 40.000 de permise noi de conducere, cele mai multe solicitări venind din partea persoanelor de vârsta a treia şi a şoferilor profesionişti.

 

Nu doar şoferii români vor fi afectaţi de schimbări, începând cu 19 ianuarie 2013 toate noile permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană urmând aibă un format standard, asemănător unui "card de credit" din plastic.

 

COD RUTIER. Principalele modificări care au intrat în vigoare din 19 ianuarie 2013 sunt următoarele:

 

Introducerea unei noi categorii de permis de conducere, pentru motorete

 

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis. Cu toate acestea, statisticile privind accidentele demonstrează un risc ridicat de accidente în care sunt implicaţi participanţi la trafic foarte tineri. În unele state membre se permite folosirea motoretelor de către persoane foarte tinere, de exemplu de la 14 ani. Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

 

Aceasta ar trebui să permită un control mai bun al acestui grup vulnerabil de participanţi la trafic, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la normele rutiere. De asemenea, va clarifica situaţia traversării frontierei de către conducătorii de motorete sau a închirierii unei motorete în vacanţă. Mai mult, statele membre pot impune ca solicitanţii să treacă un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pentru această categorie.

 

COD RUTIER. Introducerea unui criteriu de putere/greutate pentru motocicletele uşoare (categoria de permis A1)

 

Motocicletele uşoare erau limitate la 125 cc şi 11 kW. Nu se impunea niciun raport putere/greutate. Acest lucru putea duce la apariţia unor vehicule din ce în ce mai uşoare, obţinându-se astfel o creştere constantă a posibilităţilor de acceleraţie şi de viteză maximă. Prin urmare, titularii de permise pentru categoria A1 pot conduce numai motociclete uşoare cu o capacitate cilindrică de maximum 125 centimetri cubi, cu o putere de maximum 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Toate statele membre trebuie să introducă această categorie de permis, care nu exista până acum în toate.

 

Accesul treptat la cele mai puternice motociclete

 

Legislaţia anterioară a permis multor tineri fără experienţă practică să conducă motociclete din cea mai mare categorie de putere. Statisticile privind accidentele demonstrează că riscul de accident al conducătorilor de motociclete grele începători este deosebit de ridicat la vârste de sub 24 de ani. Mai mult, este imposibil să se verifice dacă s-a dobândit efectiv vreo experienţă pe o motocicletă limitată. În interesul siguranţei rutiere, s-au introdus noi criterii privind vehiculul, vârsta minimă şi accesul.

 

COD RUTIER. O nouă categorie A2 cu noi caracteristici tehnice

 

Precedenta categorie A, care era împărţită într-o parte limitată şi o parte nelimitată, este acum împărţită în două categorii distincte, "A2" şi "A". Pentru categoria A2 s-a introdus o cerinţă tehnică suplimentară pentru a se evita reducerea capacităţii motocicletelor ("downtuning").

 

COD RUTIER. Noi norme privind vârsta minimă şi accesul

 

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

 

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare.Pentru categoria A:

 

- pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).

 

- pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.