RABLA 2014: Ghidul de finantare pentru Programul Rabla a fost publicat. DOCUMENT

Publicat in Auto & Moto 25 Martie 2014 408 ori
Google+ WhatsApp
RABLA 2014: Ghidul de finantare pentru Programul Rabla a fost publicat. DOCUMENT
RABLA 2014: Ghidul de finantare pentru Programul Rabla a fost publicat. DOCUMENT

RABLA 2014: Producatorii, importatorii de autoturisme si distribuitorii pot depune, incepand de astazi, dosare pentru a participa in Programul Rabla 2014, anunta Administratia Fondului pentru Mediu pe site-ul propriu. In plus, Ghidul de finantare a programului a fost publicat recent in Monitorul Oficial, introducand o serie de noutati, precum utilizarea de tichete electronice sau acceptarea autoturismelor mai vechi de 8 ani, si nu de 10 ani, asa cum era pana acum.

 
 
 

RABLA 2014: Administratia Fondului pentru Mediu anunta, intr-un document de presa publicat recent, deschiderea sesiunii de depunere si validare a dosarelor producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor pentru Programul "Rabla 2014". Sesiunea se va desfasura incepand de astazi, termenul limita de depunere a dosarelor de validare fiind 28 martie.

 

Conditiile de participare la Program, precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii/dealerii auto, pot fi gasite in Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, publicat in Monitorul Oficial, nr. 204, din 21 martie 2014. Ghidul este disponibil, de asemenea, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la sectiunea aferenta Programului.

 

Conform institutiei, lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2014 la Programul Rabla, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul AFM.

 

Odata publicata aceasta lista, proprietarii de masini uzate se pot inscrie in program si isi vor putea casa autoturismul la orice operator economic autorizat.

 

RABLA 2014: Care sunt noutatile din acest an?

 

In urma analizei facute cu privire la desfasurarea programului Rabla in ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificari majore, anunta Administratia Fondului pentru Mediu intr-un document de presa publicat la inceputul lunii martie pe site-ul propriu. Aceste modificari sunt cuprinse de Ghidul de finantare publicat vineri in Monitorul Oficial.

 

Astfel, potrivit Ghidului, toate tichetele vor fi puse la dispozitia oricarui dealer, in functie de cerere.

 

"Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto, pe masura ce se inscriu solicitantii", a declarat zilele trecute si ministrul Mediului, Attila Korodi, citat de Mediafax.

 

In plus, Ghidul de finantare a programului prevede ca, incepand din acest an, in program vor intra si masini cu o vechime mai mare sau egala cu 8 ani. Aceasta in conditiile in care, in ceilalti ani de desfasurare a programului, erau acceptate doar masini mai vechi de 10 ani.

 

De asemenea, se modifica din nou modul de acordare a tichetelor valorice. Astfel, dupa ce anul trecut s-a trecut la acordarea unui singur voucher in valoare de 6.500 lei, acum, pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor.

 

Concret, potrivit informarii AFM, tichetele vor fi distribuite electronic, in sistemul informatic al AFM, iar persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program.

 

Practic, potrivit ghidului de finantare, daca, in urma procesului de analiza, proprietarul este declarat eligibil si este acceptat spre finantare, Autoritatea va comunica in scris acestuia cuantumul ajutorului care poate fi acordat sub forma primei de casare si caracterul acestui ajutor de minimis.

 

RABLA 2014: Cum îţi achiziţionezi maşina

 

Mai departe, beneficiarul va merge sa isi caseze masina la un colector validat si apoi se va prezenta la producatorul/dealerul validat doar cu dovada casarii, nu si cu tichetul valoric, ca pana acum. Aceasta deoarece producatorul are deja o evidenta in acest sens in sistem informatic, astfel ca va scadea prima de casare din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou in baza tichetului electronic.

 

O alta noutate este aceea ca proprietarul persoana fizica poate ceda, in favoarea unei alte persoane, dreptul de a beneficia de prima de casare la achizitionarea unui autovehicul nou.

 

Cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare se poate face de catre proprietarul inscris doar daca sunt indeplinite cumulativ unele conditii, precum completarea in timp util a dosarului de participare sau daca cedarea se face catre o persoana care si-a exprimat in mod neechivoc intentia de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou de la producatorul validat.

 

Ca si anul trecut, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, valoarea acestuia fiind de 6.500 lei. De asemenea, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai "prietenoase" cu mediul, se va oferi, in continuare, posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru:

 

  • achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6;
  • achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate deemisii ce CO2 mai mica de 100g/km;
  • achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
  • Important! Eco-bonusul prevazut nu poate face obiectul cedarii, beneficiarul exclusiv al acestuia fiind persoana care achizitioneaza autovehiculul nou.

 

RABLA 2014: Vor fi disponibile 20.000 de tichete

 

Administratia Fondului pentru mediu va aloca un numar de 20.000 tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei.

 

"Suma alocata sesiunii de finantare este de 140.000 mii lei, din care: 119.000 mii lei pentru persoane fizice si 21.000 mii lei pentru persoane juridice, inclusiv institutii publice", se precizeaza intr-o dispozitie a presedintelui AFM data recent.

 

Conform institutiei, s-a dispus alocarea unui numar de 17.000 de tichete pentru persoane fizice si 3.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de AFM, scrie avocatnet.ro.Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.