Un român a dat în judecată Grupul Renault! Dacă ai Dacia Duster, vezi ce motor consumă mult mai mult ulei decât ar trebui

Publicat in Auto & Moto 22 Aprilie 2019 783 ori
Google+ WhatsApp
Un român a dat în judecată Grupul Renault! Dacă ai Dacia Duster, vezi ce motor consumă mult mai mult ulei decât ar trebui
Un român a dat în judecată Grupul Renault! Dacă ai Dacia Duster, vezi ce motor consumă mult mai mult ulei decât ar trebui

Un șofer din România a dat în judecată Renault, acuzând grupul francez că a vândut în mod intenționat mașini cu defecte de fabricație la motoare. Acestea consumă foarte mult ulei, iar în anumite cazuri se pot defecta. Ștefan Udrea, din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți, a cumpărat în anul 2014 un autoturism Dacia Duster. În 2017, a acționat în instanță grupul francez. La nivel mondial, sute de persoane se plâng de probleme similare cu mașinile Renault și Nissan dotate cu același motor.

Este vorba de varianta de 1,2 litri Tce pe benzină, care între timp a fost scoasă din producție. Renault susține că motorul mașinii persoanei în cauză a cedat din cauza folosirii unei instalații GPL neomologate. În același timp, Renault a despăgubit alți consumatori care au cumpărat mașini cu motoare similare. O notă internă a Renault subliniază posibilitatea unei neconformități pe toate motoarele de acest tip.

 

Cum de s-a ajuns aici? Autoturismul lui Ștefan Udrea a fost cumpărat în 2014 din Ungaria, iar în anul 2015, nemulțumit de consumul de carburant, proprietarul a luat decizia de monta o instalație GPL pe mașină. Tot în 2015 trec fără probleme primele revizii, atât ale mașinii, cât și ale instalației de gaz petrolier lichefiat. Unde e uleiul? Dar din 2016 încep problemele. Mai întâi a sesizat un zgomot neobișnuit la motor. Apoi, mașina a început în mod ciudat să ”mănânce” ulei.

Mai exact, mecanicii au descoperit că nivelul uleiului din motor a scăzut foarte mult. Au înlocuit uleiul, dar, fără ca mașina să iasă din service, au constatat din nou că nivelul acestuia scade inexplicabil. Se ia decizia desfacerii motorului, pentru a vedea care este sursa problemei. Dar Ștefan Udrea angajează un expert care să fie martor la acest lucru. La desfacere, surpriză: uleiul curgea prin altă parte a motorului. Expertul notează clar în raportul său:

”În momentul în care motorul autoturismului s-a dat jos de pe autoturism și s-a pus pe bancul de lucru s-a observat că acesta a avut pierderi de ulei pe la îmbinarea capacului de la sistemul de distribuţie cu blocul motor, fapt care se va prezenta și în imagini. Ulterior a fost demontată chiulasa motorului și capacul de distribuţie și s-a observat o uzură avansată a cilindrilor (cămășilor) motorului, cât și depunere de ulei ars în capul pistoanelor”. Raportul continuă:

”Pierderea de ulei a dus la uzura avansată a cilindrilor motorului și a segmenților de pe pistoane, întrucât între cele două piese nu a mai existat pelicula de ulei care asigura ungerea. Pelicula de ulei împiedica, practic, contactul direct dintre piesele în mişcare, eliminând astfel frecările uscate care duc la uzura acestor piese”.

Clientul sesizează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), iar aceasta și Dacia/Renault trimit propriii lor experți care să analizeze mașina. Automobilul devine de nefolosit, neavând motor funcțional, iar Udrea decide să îl vândă. În paralel, caută să își recupereze costurile cu motorul.

Citeste continuarea >>

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office