Noul regulament UE impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de autovehicule. Care vor fi dotările obligatorii

Publicat in Auto & Moto 02 Aprilie 2019 860 ori
Google+ WhatsApp
Noul regulament UE impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de autovehicule. Care vor fi dotările obligatorii
Noul regulament UE impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de autovehicule. Care vor fi dotările obligatorii

Ministerul Economiei a informat că Uniunea Europeană introduce un nou regulament care impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de vehicule cu motor, în încercarea de a reduce în mod semnificativ numărul deceselor și al vătămărilor rezultate în urma accidentelor rutiere. Reprezentanții instituției precizează și cu ce vor trebuie echipate, de acum, toate autovehiculele.

Ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului au aprobat acordul provizoriu la care s-a ajuns între Președinția Română și Parlamentul European cu privire la un proiect de Regulament privind siguranța generală a vehiculelor cu motor și protecția ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, a anunțat Ministerul Economiei. „Acest nou regulament va contribui la obiectivul reducerii semnificative a numărului de decese și a vătămărilor corporale grave pe drumurile UE prin măsurile de protecție a ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii și sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri. Noul Regulament va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru producătorii de vehicule cu motor din UE de a-și consolida poziția de lider în sistemele inovatoare de siguranță rutieră", a declarat Niculae Bădălău, ministrul român al Economiei.

Regulamentul face parte din al treilea pachet „Europa în mișcare” al Comisiei Europene, lansat în mai 2018. Acesta urmărește să asigure o tranziție lină către un sistem de mobilitate sigur, curat și automatizat. Pentru prima dată, este abordată, într-o manieră exhaustivă, problematica specifică utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (în special pietoni și bicicliști), punctează oficialii din Ministerul Economiei.

Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, furgonetele și vehiculele utilitare sport) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță:

• sisteme de asistență inteligentă pentru controlul vitezei;

• facilitarea instalării sistemelor antidemaraj cu etilotest;

• sisteme de avertizare cu privire la somnolență și la lipsa de atenție a conducătorului auto;

• sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenției conducătorului auto;

• semnale pentru oprirea de urgență;

• sisteme de alertă la mersul înapoi;

• dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente);

• sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Pentru autoturisme și autovehicule comerciale ușoare vor fi necesare măsuri de siguranță avansate suplimentare. Acestea includ:

• sisteme avansate de frânare de urgență;

• sisteme de urgență de păstrare a benzii de circulație;

• zone extinse de protecție a capului în cazul unui impact, care pot atenua leziunile provocate de coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, precum pietonii și bicicliștii.

Pe lângă cerințele generale și sistemele existente (cum ar fi sistemul de avertizare la trecerea involuntară peste linia de separare a benzilor de circulație și sistemul avansat de frânare de urgență), camioanele și autobuzele trebuie să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii și cicliștii aflați în imediata apropiere a vehiculului și să reducă în mod semnificativ unghiurile moarte din jurul vehiculului.

În plus, regulamentul permite Comisiei Europene să adopte norme specifice privind siguranța vehiculelor pe bază de hidrogen și a vehiculelor automatizate. De asemenea, Comisia este în măsură să actualizeze specificațiile tehnice menționate anterior pentru a ține seama de evoluțiile tehnice viitoare.

Potrivit sursei citate, regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica după 30 de luni de la data intrării sale în vigoare. Este prevăzută o dată de aplicare mai îndepărtată pentru un număr limitat de caracteristici pentru a permite producătorilor să își adapteze producția la noile cerințe.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office